Patria (Patria Finance)
Komodity  |  01.01.2017 14:14:17

Víkendář - Dokud nepadne Rakka, Evropa od teroristů klid mít nebude

Takzvaný Islámský stát velmi rychle informoval, že je zodpovědný za útok v Berlíně. Snaha džihádistů co nejvíce vytěžit z této tragické události ukazuje, jak důležité je pro ně útočit na Německo. Tato země se totiž nachází v samém centru jejich evropské strategie a my bychom měli jasně pochopit, proč.

ISIS začal provádět teroristické útoky na Evropu v květnu 2014, když Mehdi Nemmouche zaútočil na židovské muzeum v Bruselu a zabil čtyři lidi. Stalo se tak více než rok poté, co byl vyhlášen Islámský stát v Iráku. A dlouho předtím, než koalice vedená Spojenými státy začala bombardovat ISIS v Iráku. Tomuto načasování je dobré věnovat velkou pozornost. ISIS totiž tvrdí, že terorismus v Evropě je odvetou za útoky, které proti němu provádí Západ. Řada lidí takové tvrzení bere vážně, ale to pouze posiluje džihádistickou propagandu. Jenže když například došlo v březnu k útokům v Bruselu, které si vyžádaly život 32 lidí, Belgie nebyla v boji proti ISIS nijak aktivní. ISIS má v Evropě mnohem významnější cíle než nějakou odvetu za koaliční útoky.

Pro ISIS je Evropa potenciálním významným zdrojem nových rekrutů a zároveň nebezpečím v případě, že evropské země budou i nadále držet pohromadě. Teroristické útoky tak mají za cíl vytvořit vnitřní pnutí a motivovat mladé muslimy, aby se přidali k džihádistům v Sýrii a Iráku. A v neposlední řadě mají ukázat, že západní demokracie jsou ve srovnání s džihádistickým kalifátem méněcenné. Hlavními cíli tak jsou Francie a Německo. U první země je důvodem její velká židovská a muslimská populace. Ty sice mezi sebou nemají ideální vztahy, ale stále ukazují, že mohou žít v jedné zemi. Německo je zase cílem kvůli své politice otevřených dveří vůči uprchlíkům ze Sýrie a Iráku. ISIS totiž prosazuje názor, že uprchlíci zrazují „pravou cestu“, kterou je kalifát.

Z Německa odešlo k ISIS minimálně 800 lidí a někteří z nich dosáhli na prominentní pozice. Podle řady názorů se o získávání rekrutů z této země stará muž jménem Mohammed Mahmoud, který se narodil v Rakousku a je veteránem džihádistické propagandy. Na počátku listopadu byl v městě Hildesheim zatčen radikál Abou Walaa, který je obviněn z toho, že organizoval nábor a přesun rekrutů k ISIS. Podobných operací už Německo zažilo více a s obžalovanými již probíhá soudní řízení. Hlavním cílem ISIS v Německu je podkopat politiku Angely Merkelové, která je otevřená vůči uprchlíkům. ISIS se proto snaží vybírat pro teroristické útoky právě uprchlíky.

Západní tajné služby už varovaly před aktivitami Emni, což je část ISIS, která se zaměřuje na organizaci teroristických útoků v zahraničí. Harry Sarfo, který se narodil v Brémách, vstoupil do ISIS v dubnu 2015 a Emni ho poslal zpět do Německa už po třech měsících výcviku. To spolu s výpovědí Sarfa u soudu ukazuje, že v ISIS roste frustrace z toho, že v Německu není na rozdíl od Francie schopen provést rozsáhlejší útoky. I přesto se ale množí hlasy proti politice Merkelové.

Už po listopadových útocích v Paříži jsem psal, že Evropa zůstane v ohrožení a iniciativa bude na straně ISIS až do chvíle, dokud nepadne jejich syrské centrum Rakka. Ta je místem, ze kterého jsou organizovány teroristické útoky v Evropě. Spojené státy se ale zasekly v Mosulu a Rusové „čistí“ Allepo, takže se zdá, že Rakka je zatím z hlediska ISIS v bezpečí. Pro Evropu je to špatná zpráva, pro Německo velmi špatná.

Autorem je profesor blízkovýchodních studií na pařížské PSIA, který je autorem řady knih o arabském světě.

Zdroj: Politico

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688