Solíme třikrát více: ničíme si zdraví a hazardujeme se životem

TNBiz, 30.12.2016

Doporučení denní dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů. Většina Čechů ale solí třikrát víc - denně zkonzumují asi 16 gramů. Celkem jí každý Čech spotřebuje asi 6 kilogramů ročně. "80 procent soli přijímáme v již hotových pokrmech," upozorňuje Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Jen 20 procent je soli, kterou si sami do jídla přidáme. Hlídat si míru je přitom snadné. Na etiketách potravin ho výrobci musí povinně uvádět. I přesto většina lidí to, jak a že vůbec solí, ani nevnímá.

Nadměrná konzumace soli je nebezpečná. "Následkem jsou cévní mozkové příhody nebo třeba infarkt myokardu, ale kromě toho sůl může způsobit třeba i rozvoj rakoviny žaludku, osteoporózy, onemocnění ledvin," vypočítává Nejedlá.

"Přesolovacích návyků" se ale podle odborníků můžeme celkem rychle zbavit. "Je šance, když bude člověk méně solit a vydrží to dva až tři týdny, že si skutečně odvykne na ty slané potraviny," dává naději Nejedlá.

Úplně bez soli to ale také nejde. "Sodík zde udržuje ten objem tekutin, které v našem organismu jsou, pomáhá pak třeba i aktivaci některých enzymů na buněčných membránách," vysvětlil Petr Tláskal z Centra zdraví, výživy a potravin při Nemocnici Motol.

Nejvíc soli je v uzeninách, chipsech, solených arašídech nebo třeba instantních polévkách. "Tady je ta konzumace vysoká, ale třeba Německo nebo Kypr nebo některé jiné země mají tu konzumaci soli daleko nižší," poukazuje Tláskal.

Průzkum v 28 českých školách ukázal, že i v jídelnách se solí víc, než je zdravé. "Řada škol dosáhla to doporučené množství soli už v polévkách," doplnila Nejedlá. Nahrazovat se dá třeba kořením, bylinkami nebo houbami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky