Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.04.2002 11:02:04

Díky sezónním faktorů nezaměstnanost v březnu poklesla.

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      MPSV dnes oznámilo, že míra registrované nezaměstnanosti dosáhla ke konci března 9,1%, což představuje ve srovnání s únorovými 9,3% mírný pokles.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru míru nezaměstnanosti na úrovni 9,1%. naše očekávání činilo též 9,1%.

      

       Březnová míra nezaměstnanosti trh ani nás nepřekvapila. V souladu s očekáváními byl zaznamenáno snížení počtu nezaměstnaných, a to ve srovnání s únorem o více než 13,5 tisíce. Tradiční březnové snížení míry nezaměstnanosti jde plnou vahou na vrub sezónnímu vytváření nových pracovních míst. Jarní počasí s sebou přináší vyšší poptávku po pracovní síle především ve stavebnictví a v zemědělství. Pokles míry nezaměstnanosti zaznamenaly prakticky všechny úřady práce, růst dosáhly pouze 4 úřady práce. Nejvíce, o 1,0%, okres Praha-východ. Ten však zůstal i tak s výší 3,2% míry nezaměstnanosti okresem s druhou nejnižší mírou nezaměstnanosti v ČR.

       Meziročně však zůstává situace na trhu práce horší, ve srovnání s loňským rokem je počet lidí bez práce o více než 20 tisíc vyšší. To je důsledkem zpomalení dynamiky evropské ekonomiky a silné koruny. To totiž nutí podniky výrazným způsobem zvyšovat produktivitu, což se promítá i do vyššího počtu nezaměstnaných. Horší situaci podniků dokumentuje zejména statistika o počtu nově vytvořených pracovních místech. Ve srovnání s únorem jich bylo o 218 méně, meziročně dokonce o téměř šest a půl tisíce. Na jedno pracovní místo připadá v průměru 9,6 uchazeče.

      

       Výhled: Pro letošní rok rozhodně nelze očekávat, že by se situace na trhu práce výrazným způsobem zlepšila. Proti fundamentálnímu snížení míry nezaměstnanosti bude minimálně ve druhém čtvrtletí stát negativní vliv nižší zahraniční poptávky, což se zprostředkovaně promítne i v poptávce po pracovních silách. Zpomalení hospodářské dynamiky v Evropě se teprve v těchto měsících promítne do čísel z reálné ekonomiky.

       Situaci na trhu práce zhorší i pokračující privatizace strategických podniků a následná restrukturalizace. Zavádění moderních metod řízení a nového know-how si vyžádá i redukci v pracovních silách. Na druhé straně však budou vznikat i nová pracovní místa trvalejšího charakteru. Zahraniční investoři využívají vládních investičních pobídek, mezi které patří i finanční podpora na tvorbu nových pracovních míst.

       Především díky sezónním faktorům však ve druhém čtvrtletí dojde ke snížení míry nezaměstnanosti, jarní měsíce s sebou přinesou nová místa v zemědělství, stavebnictví, lesnictví, apod. Míra nezaměstnanosti se podle našich odhadů díky tomu dostane již v dubnu pod 9%, začátkem léta se může míra nezaměstnanosti snížit dokonce až k 8,5%. Vstup čerstvých absolventů však bude znamenat v průběhu prázdnin opětovný růst v počtu nezaměstnaných.

       Zlepšení situace na trhu práce v důsledku oživení světové ekonomiky lze očekávat až ve druhé polovině roku v souvislosti s nastartováním růstu v americké a následně i evropské ekonomice. Celkově očekáváme zejména ve druhé polovině roku mírné snížení míry nezaměstnanosti. Ta by se ke konci roku měla podle našich odhadů pohybovat na 8,8%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688