Novinky v roce 2017: jaké změny nám nový rok přinese?

TNBiz, 29.12.2016

Rok 2016 končí, což těší mnoho lidí po celém světě. Třeba kvůli úmrtím slavných osobností, kterých si uplynulý rok vyžádal opravdu hodně. Do následujících dvanácti měsíců vkládají velké naděje a nový rok vítají s otevřenou náručí. Co se ale stane podle odborníků?

Nový americký prezident

Republikán Donald Trump byl zvolen prezidentem Spojených států amerických už v listopadu 2016, do úřadu nastoupí v lednu 2017. Inaugurace je naplánována na 20. ledna, kdy také začne Trumpovo čtyřleté volební období.

Volby v Evropě

Ani pro Evropu nebude nový rok zrovna jednoduchý. Čekají nás volby v Nizozemsku, Francii i Německu, v nichž ukážou svou sílu radikálnější pravicové a populistické strany. Francouzi budou volit prezidenta, Němci zase rozhodnou o osudu kancléřky Angely Merkelové.

Volby v Česku

Zákonodárce budou vybírat i Češi, volby do poslanecké sněmovny proběhnou v říjnu. Předvolební průzkumy favorizují hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše. Druhé místo drží ČSSD, podle modelů ale zaostává o 5 až 15 %.

Brexit

Rok 2017 by měl být také odchodem Velké Británie z Evropské unie. I když - jak se to vezme... Do konce března 2017 by měla britská premiérka aktivovat "článek 50", kterým zahájí rozhovory o tzv. brexitu. Od té chvíle má Británie dva roky, aby se domluvila na podmínkách vystoupení.

Zrušení roamingu

Už od poloviny příštího roku bychom měli po celé Evropské unii volat bez poplatků navíc. Roaming přestane platit 15. června a v zahraničí tak budete moci využívat mobilní služby za domácí ceny. Má to ale háček - připlácet nebudete pouze v případě, že se zdržíte max. 30 dní v kuse a 90 dní dohromady ročně.

Terorismus a ISIS

Teroristická organizace Islámský stát ztrácí území získaná v Sýrii a Iráku, bude proto čím dál více útočit v západních zemích. Podle portálů Business Insider a Telegraph bude přibývat atentátů tzv. osamělých vlků.

Technický pokrok

Virtuální realita, samořídící auto a roboti místo sekretářek. To už není sci-fi, ale blízká budoucnost. Technologie ale napomáhají také útokům - kyberšikaně až kyberterorismu. Státy se proto stále snaží omezit svobodu svých občanů na internetu a tím je ochránit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky