Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.12.2016 09:19:03

Rozbřesk – Jak moc jsou vlastně italské banky solventní?

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi bude pro italskou vládu tvrdším oříškem, než původně myslela. Namísto původně požadovaných 5 miliard euro bude muset sehnat kapitál ve skoro dvojnásobném objemu (8,8 miliard euro). Takto výrazná revize požadavků na kapitál jednak citelně prodraží záchranu samotné Monte dei Paschi a současně přinese značnou nejistotu ohledně toho, kolik budou italské banky jako celek ve finále potřebovat kapitálu. ECB totiž bohužel své rozhodnutí navýšit kapitálový požadavek nijak blíže nezdůvodnila. V oznámení se uvádí pouze, že bance výrazně poklesla likvidita (1 měsíční z 12,1 miliard dolaru na 7,7 miliard dolaru). Pokles likvidity ale těžko může být sám o sobě důvodem k navýšení kapitálových požadavků - i když pokles likvidity bance výrazně ztěžuje život, likvidita a kapitál jsou dvě různé věci.

Je pravděpodobnější, že se situace od roku 2015 (kdy byly dělány poslední zátěžové testy) zhoršila (kvalita úvěrového portfolia, vnější podmínky, apod.), a tím se zhoršil i zátěžový scénář pro Monte dei Paschi. Pak by se musel ale podobně výrazně zhoršit i základní scénář, který by se klidně mohl přibližovat původnímu zátěžovému scénáři. V takovém případě by ale banka asi neměla být solventní už dnes (v základním scénáři). Podle verdiktu ECB ale solventní stále je. To je pro Řím důležité, protože stále může využít tzv. “předběžné” kapitálové pomoci, která je shovívavější při uvalování ztrát na soukromé investory. Tento nástroj je dostupný ale pouze pro banky, které jsou “ještě” solventní.

Nejistota ohledně přístupu ECB vnáší do hry i nejistotu ohledně kapitálových požadavků ostatních italských bank. Zdá se, že stávající záchranný fond italské vlády v objemu 20 miliard euro bude stačit na pomoc “jen” nejproblematičtějším hráčům na italském trhu. Skoro třetina prostředků fondu ostatně pravděpodobně padne jenom na záchranu Monte dei Paschi. Ke zklidnění situace a obnovení důvěry by si Italové zasloužili ambicióznější záchranný balík a především aktivnější přístup vlády.

FOREX

Forint včera opět posiloval a dostal se tak hlouběji pod hranici EUR/HUF 310. Forintu mohou pomáhat spekulace o jeho možné podpoře (ze strany oficiálních autorit) kvůli vylepšení statistik o zahraničním dluhu před koncem roku. Agenturní zprávy nicméně žádné intervence nenaznačují a platí, že zobchodované objemy jsou nízké. Kurz zlotého se vůči euru měnil pouze málo (hýbat s ním může páteční bleskový odhad prosincové inflace) a koruna zůstává v těsné blízkosti intervenční hranice ČNB.

Měkká americká data se nepřestávají vylepšovat (včera to byla spotřebitelská nálada), ale dolaru to již příliš nepomáhá - spíše naopak. Eurodolar tak v poklidné vánoční atmosféře kotví v blízkosti 1,05.

Vzhledem k tomu, že ani dnes nebudou na pořadu důležitější data či vystoupení centrálních bankéřů, tak obchodování na hlavním devizovém trhu bude zřejmě opět velmi poklidné.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:21  Graf dne - USDCAD (16.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:18  Americká ekonomika překvapuje kondicí Research (Česká spořitelna)
Út 11:15  Samsung: Dotace od americké vlády na výrobu čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688