Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.12.2016 22:59:00

27. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie po vánočních svátcích zpevnily. Index Dow se v úterý opět přiblížil k psychologicky důležité úrovni 20 000 bodů. Dařilo se mimo jiné akciím internetového obchodu Amazon.com, který za sebou má nejlepší vánoční sezónu v historii.

Index Dow stoupl o 0,06 % na 19 945,04 bodu, širší S&P 500 přidal 0,22 % na 2 268,88 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,45 % na 5 487,44 bodu. Dow se během dne dostal až na 19 980,24 bodu, jeho historický rekord je 19 987,63 bodu.

Index volatility VIX v úterý stoupl o 4,81 % na 11,99 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 2,56 %.

Americké akcie (27. prosince 2016)
Americké akcie (27. prosince 2016)Zdroj: Google

V plusu uzavřelo všech jedenáct hlavních sektorů indexu S&P 500, dařilo se zejména sektoru základních materiálů, technologickému odvětví a sektoru cyklického spotřebního zboží. Nejméně stouply sektor veřejných služeb a odvětví necyklického spotřebního zboží.

Úroveň 20 000 bodů představuje pro Dow důležitý milník. Někteří investoři věří, že překročení této důležité psychologické úrovně bude signálem, že růst může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

Akcie v USA rostou již od 8. listopadu, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Investoři očekávají, že plány Trumpa, které počítají se snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu, podpoří hospodářský růst USA.

"Indexy se posouvají výš. Na tom není nic zvláštního, ke konci roku je takový vývoj obvyklý," říká Wayne Kaufman, hlavní tržní analytik ve společnosti Phoenix Financial Services. "Investoři jsou připravení na rok 2017 a čekají, jaké kroky podnikne nová administrativa pod vedením Donalda Trumpa," dodal.

Americké akcie (27. prosince 2016)
Americké akcie (27. prosince 2016)Zdroj: Finviz

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie technologických podniků Apple (+0,63 %) a Cisco Systems (+0,51 %) a farmaceutické společnosti Merck (+0,39 %). Nedařilo se naopak akciím výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,19 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,42 %) či zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-0,24 %).

Akcie internetového obchodu Amazon.com (+1,42 %) zdražily asi o procent a půl poté, co firma oznámila, že zažila svou dosud nejlepší vánoční sezónu. Téměř tři čtvrtiny zákazníků Amazonu během vánoční sezóny nakupovaly prostřednictvím mobilních zařízení. Nejrušnějším dnem byl pro firmu 19. prosinec.

Náladu na trhu podpořily překvapivě příznivé údaje o americké ekonomice. Průzkum organizace Conference Board ukázal, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v prosinci vyšplhala na nejvyšší úroveň za více než 15 let.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v prosinci vyšplhala na nejvyšší úroveň za více než 15 let. Vyplývá to z výsledků průzkumu organizace Conference Board. Údaje odrážejí optimismus Američanů po listopadových prezidentských volbách, ve kterých zvítězil republikánský kandidát Donald Trump.
  • Ceny domů ve Spojených státech v říjnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,1 % po 5% růstu v září (revidováno z 5,1 %). Analytici čekali nárůst cen o 5 %. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA po očištění o sezónní vlivy stouply o 0,6 %, očekával se růst 0,5% tempem (září revidováno na +0,5 % z +0,4 %).
  • Index průmyslové aktivity dallaského Fedu v prosinci vzrostl na 15,5 bodu (listopad: 10,2 bodu).
  • Index průmyslové aktivity richmondského Fedu v prosinci vzrostl na 8 bodů (listopad: 4 body).
  • Japonská elektrotechnická společnost Panasonic bude s americkou automobilkou Tesla Motors spolupracovat při výrobě solárních článků a modulů. Panasonic do továrny Tesly v americkém Buffalu investuje 30 miliard jenů (6,6 miliardy ), uvedly firmy v úterní společné tiskové zprávě. Výroba by měla začít v létě příštího roku.
  • Snímek Rogue One: A Star Wars Story z dílny mediálního konglomerátu Walt Disney vydělal od 21. do 26. prosince v severoamerických kinech 120 milionů dolarů. Na Štědrý den dosáhly tržby z prodeje vstupenek 15 milionů dolarů. I ve vánočním týdnu se tak jednalo o nejúspěšnější promítaný film.
  • Íránské úřady tvrdí, že Teherán zatím zaplatil Boeingu jen polovinu sumy za objednávku 80 letadel. Celková hodnota objednávky činí 16,6 miliardy dolarů.
  • Americký internetový obchod Amazon.com letos zažil svou dosud nejlepší vánoční sezónu. Oznámila to v úterý společnost s tím, že v rámci svého věrnostního programu Prime dodala zákazníkům po celém světě více než miliardu produktů.
  • Hodnota kybernetické měny bitcoin dosáhla v úterý nového maxima za tři roky. Kolem 13.30 SEČ se jeden bitcoin prodával zhruba za 923 dolarů.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Býčí naděje: Akcie mohou ještě výšeBýčí naděje: Akcie mohou ještě výše

Akciové trhy jsou sice na vrcholech, ale mnoho akciových býků stále doufá, že růst nekončí. Několik historických grafů je v tom podporuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688