Meteorologové varují před silným větrem a sněhovými jazyky

TNBiz, 26.12.2016

Výstraha kvůli silnému větru platí od dnešní 15. hodiny pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký kraj a také Vysočinu. Přestat foukat by mělo v devět hodin večer.

Druhá výstraha proti větru začíná platit v úterý v šest hodin ráno a platí do úterních 21 hodin. Silný vítr bude v úterý foukat v Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

"Během pondělního odpoledne při přechodu studené fronty zesílí západní až severozápadní vítr na 6 až 10 m/s, v nárazech na 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h), zejména v severní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině," varují meteorologové. 

V úterý nárazový vítr v nížinách ještě zesílí, krajinu může bičovat až rychlostí 90 kilometrů v hodině. "Při sněžení a větru se na horách v Čechách během úterý a noci na středu budou vytvářet sněhové jazyky," doplňuje ČHMÚ.

Výstraha před sněhovými jazyky platí od úterních osmi hodin ráno přesně 24 hodin v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji ve výškách nad 700 metrů.

Meteorologové kvůli větru a sněhovým jazykům nabádají k opatrnosti především řidiče a také turisty, kteří by podle nich měli raději úplně oželet hřebenové túry.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky