Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.12.2016 14:49:51

Co "index strachu" říká nyní o trzích

Investoři jsou s vývojem akcií nyní spokojeni. Ukazuje to index volatility VIX, nazývaný též „index strachu". S příchodem nového roku se ale výkyvy na trh vrátí?

Ukazatel CBOE Volatility Index (VIX) se všeobecně považuje za nejlepší měřitku strachu na trzích. Ve středu klesl až na 10,93 bodu, nejníže od loňského srpna. Americké akciové trhy si ten den udělaly pauzu poté, co index Dow Jones Industrial Average v posledních dnech koketoval s psychologickou hranicí 20 000 bodů. V úvodu dnešního obchodování ho od ní dělilo 92 bodů.

„Všechno kolem mi říká, že lidé jsou tak trochu apatičtí k tomu, co se ve zbytku roku stane,“ řekl šéf strategií v TD Ameritrade JJ Kinahan. Už příští týden bude podle něj přitom třeba možné sledovat, jak se investoři najednou začnou zajišťovat. Obavy vyvolává hlavně silný dolar a jeho vliv na ziskovost amerických firem. Výsledková sezóna se blíží, takže je možná na čase se ptát, zda se „proti celkovému výplachu na trhu začíná hedgeovat“.

Přijde velké zklamání?

Index VIX zachycuje, jak trh odhaduje budoucí volatilitu. Konkrétně měří nákupy put a call opcí na index S&P 500. Jeho vývoj od začátku roku je zachycen v následujícím grafu, žlutě je vývoj akciového index S&P 500.

vix2 

Středa byla zároveň posledním dnem, kdy se obchodoval kontrakt VIX na prosinec. Obchodní objem byl už podstatně vyšší na lednovém kontraktu, který byl nad 14 body.

Nízké hodnoty indexu obvykle signalizují, že trh se je se současnými hodnotami spokojený. S končícím rokem se ale objevily názory, že nízký VIX a lepší prognóza růstu by mohly připravovat půdu pro budoucí zklamání. To by mohlo do budoucna znamenat i větší kolísavost.

Prázdný kalendář 

I podle Eda Clissolda, šéfa amerických strategií v Ned Davis Research Group se na zdá, že optimismu je teď na trhu dostatek. „Musíme být v pozoru, až tenhle optimismus skončí,“ uvedl.

Oblíbenými sázkami jsou nyní mimo jiné bankovní tituly a malé firmy. Ty by podle řady analytiků mohly těžit z kroků, které slíbil zvolený prezident Donald Trump, tedy z daňových škrtů, deregulace a výdajů do infrastruktury. Není ale jasné, zda se vůbec uskuteční.

„Trumpova politika nemá žádné termíny,“ upozorňuje Ilya Feygin z WallachBeth Capital. Jediné datum, na které se analytici mohou zatím těšit, je Trumpova inaugurace 20. ledna.

Za nízkým VIX mohou stát i další faktory, jako velké pohyby v odvětvích v rámci S&P a nedostatek ochoty kupovat. Srovnání mezi současnou povolební rally a dot-com bublinou z přelomu tisíciletí ale analytici odmítají. V roce 1999 index Dow Jones poprvé překonal 10 000 bodů. VIX byl tehdy nad 23 body, tedy dvojnásobku toho, kde se nacházel ve středu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688