Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.12.2016 23:58:36

21. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Obchodování na amerických akciových trzích začalo ve středu kolem nuly. Ihned poté indexy sestoupily do mínusu, kde se držely po celý zbytek dne. Dow nyní potřebuje k dosažení 20 000 bodů posílit o 0,29 %.

Dow klesl o 0,16 % na 19 941,96 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,25 % na 2 265,18 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,23 % na 5 471,43 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,57 % na 11,27 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden a půl bazického bodu na 2,542 %.

Dařilo se energetickému odvětví a mírně v plusu skončil i sektor základních materiálů. Nejvýraznější pokles zaznamenaly realitní odvětví a sektor zdravotní péče.

Americké akcie (21. prosince 2016)
Americké akcie (21. prosince 2016)Zdroj: Google

Dlouhé období takřka nepřetržitého růstu vyvolává spekulace, že posun indexu Dow na 20 000 bodů spustí vlnu prodejů ve snaze o vybírání povolebních zisků. Objevují se také obavy z toho, že akcie už začínají být po dlouhém vzestupu předražené. Akcie zastoupené v indexu S&P 500 se obchodují na zhruba 17násobku očekávaných firemních zisků, což je nad desetiletým průměrem 14násobku, vyplývá z údajů agentury Thomson Reuters.

"Dow se nad 20 000 bodů dostane, o tom není pochyb. Otázka tak není zda, ale kdy," říká Michael Vogelzang, investiční šéf ve společnosti Boston Advisors. "Valuace jsou sice poměrně vysoké, mikroekonomické i makroekonomické fundamenty se však zdají být příznivé," dodává.

Úroveň 20 000 bodů představuje pro Dow důležitý milník. Někteří investoři věří, že překročení této důležité psychologické úrovně bude signálem, že růst může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

Akcie v USA rostou již od 8. listopadu, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Investoři očekávají, že plány Trumpa, které počítají se snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu, podpoří hospodářský růst USA. Investoři vložili od prezidentských voleb do amerických burzovně obchodovaných akciových fondů 100 miliard dolarů. To je o zhruba 150 % více, než kolik do akciových ETF v zámoří přiteklo za celý loňský rok.

Americké akcie (21. prosince 2016)
Americké akcie (21. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie poradenské společnosti Accenture (-5,01 %) zlevnily o pět procent poté, co firma před začátkem obchodování zveřejnila své kvartální hospodářské výsledky, které investory zklamaly na rovině tržeb, a zhoršila celoroční výhled. Za čtvrtletí do konce listopadu Accenture vykázala zisk na akcii 1,58 USD nad odhadem trhu 1,49 USD při čistých tržbách 8,52 miliardy USD pod odhadem 8,59 miliardy USD. Neupravené tržby na úrovni 9,01 miliardy USD na odhady také nestačily.

Zhruba procento přidaly akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+0,98 %), který se hospodářskými čísly za druhé finanční čtvrtletí pochlubil již v úterý večer. Nike vykázal zisk na akcii 0,50 USD nad odhadem trhu 0,43 USD a tržby 8,18 miliardy USD nad odhadem analytiků 8,09 miliardy USD.

Dolů naopak zamířily akcie přepravní společnosti FedEx (-3,32 %), která stejně jako Nike odtajnila svá kvartální hospodářská čísla v úterý večer. V jejím případě byl upravený zisk na akcii 2,80 USD a tržby 14,9 miliardy USD. Trh čekal zisk na akcii 2,91 USD, tržby byly v souladu s odhady analytiků.

Mírně pod nulou seanci zakončily akcie světově největšího výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-0,22 %), který oznámil, že od společnosti Anheuser-Busch InBev koupí podíl 54,5 % ve firmě Coca-Cola Beverages Africa.

V indexu Dow nejvýrazněji klesly akcie farmaceutických firem Merck (-1,77 %) a Pfizer (-1,37 %) a maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,81 %). V plusu skončily kromě akcií Nike například také cenné papíry výrobce letecké techniky Boeing (+0,7 %) či kartové firmy American Express (+0,35 %).

Nejdůležitější středeční události na amerických trzích:

  • Prezident Spojených států Barack Obama zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantského oceánu. Podobné opatření ve svých arktických vodách oznámila ve společném prohlášení ve Washingtonu rovněž Kanada.
  • Zaměstnanci amerického internetového obchodu Amazon v Německu opět stávkují kvůli vleklému sporu ohledně mezd a pracovních podmínek. Již v pondělí přerušili práci zaměstnanci distribučního střediska Amazonu v německém městě Koblenz. Ve středu vyzval odborový svaz Verdi, aby se ke stávce připojili pracovníci dalších tří středisek. Protest by měl trvat až do 24. prosince.
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 16. prosince po sezónním očištění údajů vzrostl proti předchozímu týdnu o 2,5 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Americká internetová společnost Twitter ve středu oznámila, že ji po pěti letech opouští technologický ředitel (CFO) Adam Messinger. Bývalý viceprezident softwarové firmy Oracle v Twitteru jako CFO působil od března 2013.
  • Stifel Nicolaus snížila doporučení na akcie Procter & Gamble na "hold" z "buy" a zvýšila cílovou cenu akcií Netflixu na 150 ze 140 USD.
  • Jefferies zvýšila cílovou cenu akcií American Express na 75 z 60 USD.
  • Prodeje existujících domů ve Spojených státech v listopadu meziměsíčně vzrostly o 0,7 % na celoročně přepočítané tempo 5,61 milionu jednotek. Očekával se naopak pokles o 1,8 % po předchozím revidovaném 1,5% růstu (revidováno z +2 %).
  • EIA: Zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu vzrostly o 2,256 milionu barelů (odhad: -2,515 milionu barelů).
  • Švýcarská biotechnologická společnost Actelion začala znovu jednat o možném spojení s americkým farmaceutickým koncernem Johnson & Johnson, s nímž před týdnem jednání ukončila. Středeční sdělení Actelionu je překvapivým zvratem v souboji o tuto atraktivní firmu, protože poslední týden Actelion vyjednával s francouzskou skupinou Sanofi a rozhovory podle zdrojů agentury Reuters "zdárně pokročily".
  • Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia podal v Německu a ve Spojených státech žaloby na americkou společnost Apple za porušování svých patentů. Nokia, která bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě, to uvedla ve středečním sdělení.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Anketa: Blíží se K.O.rekce na americkém akciovém trhu?Anketa: Blíží se K.O.rekce na americkém akciovém trhu? 

Prosincové mírné utažení měnové politiky ze strany Fedu vyvolalo na amerických burzách jen drobné zhoupnutí, spekulace o blížící se bouři to ale jen přikrmilo. Proroci větší či menší zkázy v této souvislosti (nadále) poukazují nejen na současné rekordní úrovně indexů, ale také kupříkladu na velká očekávání, která se vkládají do fiskální injekce slíbené příštím americkým prezidentem. Možných rozbušek je přitom nyní v systému nepřeberně. O názor na věc jsme požádali české tržní experty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688