Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.12.2016 09:01:54

Minulost vrátit nelze: Ekonomika už nepotřebuje chlapáky, ale jemné muže

Donald Trump chce, aby se ve Spojených státech opět vyráběly věci. Slíbil i to, že do země vrátí výrobu iPhonů a nedávno pohrozil všem firmám, které by chtěly přesunout pracovní místa do zahraničí. Měl by se ale dobře zamyslet nad tím, jaká pracovní místa chce vlastně podporovat. Jeho generace sledovala, jak se z výrobního sektoru stává jen malá část ekonomiky. Ve čtyřicátých a padesátých letech pracovala ve výrobním sektoru asi polovina všech zaměstnanců, nyní to je přibližně jedna šestina. Tyto ztráty ale více než nahradily služby. Problém spočívá pouze v tom, že nová pracovní místa jsou převážně pro ženy.

V roce 2015 pracovali muži na 23 % pozicích v oblasti vzdělávání a zdravotnických služeb. Ve výrobním sektoru drželi 73 % pracovních míst. Zdá se, že muži s nižším vzděláním nechtějí pracovat ve službách, lépe si vedou ti, kteří mají vzdělání vyšší. Projevuje se to mimo jiné jejich nižší mírou nezaměstnanosti, ale také vyššími platy. Proč ale nedochází k adaptaci u mužů s nižším vzděláním? Proč nezačnou ve větším počtu pracovat ve zdravotnictví či v oblasti domácí péče? Jedním z důvodů je tradiční pohled na to, co to je mužnost. Nové pozice ve službách totiž vyžadují komunikaci a starost o druhé a ne práci s velkými stroji.

Trump nabídl novou vizi maskulinity a jeho názory se líbí všem, kteří chtějí návrat do světa, kde jsou muži opravdovými chlapy. Trump nezvítězil proto, že by ekonomika byla slabá. Jednou z příčin jeho vítězství byl slib návratu do dob, kdy muži byli silní a jejich práce byla ta správná práce pro chlapy. Současná mužská populace přitom čelí ještě větší výzvě, než jaká stála před ženami od šedesátých až do osmdesátých let. Tehdy se nová role žen také střetávala s tradičními pohledy na ženství, ale ženy dokázaly obojí skloubit. Nyní se po mužích chce, aby se posunuli do rolí, které dříve zastávaly ženy včetně pomoci s vařením a praním prádla.

Vyspělá ekonomika se bude nadále měnit a posouvat směrem, kde bude potřeba méně síly a více vlídnosti. Navzdory slibům, které činí Trump, nejde tento proces otočit a vrátit se zpět do minulosti. Místa ve výrobním sektoru neničí jen mezinárodní obchod, ale i technologický rozvoj. Pokud někdo slibuje mužům, že se vrátí jejich bývalé pozice, moc jim tím nepomáhá. Namísto toho by bylo lepší přemýšlet o tom, jak změnit naši kulturu, aby muži v moderní ekonomice nacházeli nová pracovní místa.

Autorkou je Betsey Stevensonová

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688