Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  21.12.2016 14:34:55

Farmaceutickým titulům se letos nedařilo. Pomůže jim Trump?

 

Z hlediska vývoje akcií sektoru zdravotní péče můžeme říci, že po letech nadprůměrné výkonnosti byl celý letošní rok ve znamení jednak vysoké volatility a hlavně pak ve znamení zaostávání těchto společností za akciovými trhy. V rámci sektoru se pak nejhůře vyvíjely biotechnologické společnosti, které kromě nepřesvědčivých firemních výsledků doplatily na řadu skandálů týkajících se jejich cenové politiky. V některých případech se totiž ceny léků vyšplhaly mimo možnosti běžných pacientů a tato situace pak vedla k tomu, že se do snahy snížit náklady na zdravotní péči vložili politici v čele s kandidátkou na prezidenta Spojených států Hillary Clintonovou, což přinášelo na trhy ještě více nejistoty. Od začátku roku do konce října tak biotechnologické společnosti v USA poklesly o 24 % (Nasdaq Biotechnology Index) a celý sektor zdravotní péče pak ztratil více než 4 % (MSCI World HealtCare Index), zatímco světové akcie za stejné období skončily v černých číslech.

 

Po amerických volbách došlo k přehodnocení výhledu jednotlivých sektorů. Překvapivá výhra Donalda Trumpa v prezidentských volbách mimo jiné nastartovala i růst farmaceutických a biotechnologických akcií. Zlepšení sentimentu pomohla především očekávání spojená se zásadní změnou zdravotní reformy známé jako Obamacare a také tzv. repatriační plán, který umožní americkým firmám přístup k jejich hotovosti uložené v zámoří. A i když je jasné, že Donald Trump bude muset v řadě případů ze svých předvolebních slibů slevit, dá se očekávat, že právě demontáž Obamovy zdravotní reformy najde v republikánském kongresu širokou podporu. Nicméně i Trump se, podobně jako předtím Clintonová, vyslovil pro snížení cen léků, a to ve svém prosincovém interview pro časopis Time, což následně zchladilo nastartovaný optimismus. Celkově tak zde stála panuje vysoká nejistota, která resultuje v nadprůměrnou volatilitu a zaostávání sektoru za akciovými trhy. 

 

Navzdory výše uvedeným nejistotám předpokládané kroky nové administrativy USA v rámci sektoru zdravotní péče znamenají pozitivní výhled pro velké farmaceutické společnosti, biotechnologie a distributory léků. Naopak negativní dopady by zásadní úpravy stávajícího zdravotního systému měly na nemocnice a zdravotní pojišťovny.

 

Martin Pecka, portfolio manažer Generali Investments CEE

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688