Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.12.2016 19:23:26

Tři průmyslové akcie pro příští rok

Před více než rokem jsem tu hovořil o akciích společnosti Ingersoll-Rand. Tehdy se mi líbily, až na jeden detail, kterým byla valuace. Ta se mi v té době zdála poněkud našponovaná. Trh se mnou doposud souhlasil v bodě prvním, ale ne v bodě druhém. Jinak řečeno, akcie se mu také líbí, ale valuace podle něj příliš vysoko nebyla. Patrné je to z následujícího obrázku – cena akcie se po poměrně prudkém sešupu v druhé polovině roku 2015 vydala na stejně prudký výlet do výšin nepoznaných:


Zdroj: FT

Hlavním důvodem, proč se nyní k tomuto titulu vracím, je to, že jej investor Lee Samaha na stránkách Fool.com řadí mezi „tři průmyslové tituly pro příští rok“. Vedle něj sem podle tohoto investora patří i United Technologies a MSC Industrial Direct. Ale dnes se budeme věnovat právě výrobci klimatizací, topení a nářadí Ingersoll-Rand do jehož portfolia patří i značka Thermo King.

Zmíněný investor tvrdí, že analytici pro příští rok očekávají „pouze 7 % růst zisků na akcii“ a příčinou je cyklický útlum divize Thermo King. Pro rok 2018 už je projektován růst EPS ve výši 11 %. Pohled na konsenzus růstu EPS a tržeb (druhý graf z následující dvojky) z FT ale ukazuje, že Ingersoll-Rand je od roku 2013 téměř „pravítkovou“ společností – jak zisky, tak tržby rostou téměř lineárně, i když o žádnou raketu určitě nejde:


Zdroj: FT

Argumentem pro atraktivitu akcie by měl být potenciál pro růst marží a vynikající schopnost tvořit volné cash flow, na kterou jsem už upozorňoval minule. Investice do provozu se totiž pohybují soustavně kolem 230 – 250 milionů dolarů, provozní tok hotovosti osciluje kolem 1 miliardy dolarů. Dividendy jsou stále znatelně pod volným tokem hotovosti (rozdíl mezi provozním CF a investicemi). A prostor pro jejich další růst je velký. Rozvaha je silná, poměr čistého dluhu k EBITDA se pohybuje pod hodnotou 2.

Ingersoll-Rand je svým způsobem nudnou společností. Vyjma občasných akvizic si jede stále to svoje, nedají se od ní asi čekat nějaké technologické průlomy, těžko se tu tvoří nějaké exotické příběhy. Ovšem je to nuda příjemná - minimálně pro ty, kteří nevyhledávají adrenalin. I když je nutno uznat, že i tato akcie dokáže investory trochu povozit. Levná podle mne není, ovšem dosavadních výsledků z tohoto roku se zdá, že volné cash flow by mohlo být znatelně nad rokem 2015.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688