Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.12.2016 09:19:13

Rozbřesk – Tržní a kreditní riziko klesá. Co je v roce 2017 rozhýbe: politika nebo ekonomika?

Ač to v některých západoevropských městech nemusí z venku tak vypadat, z kapitálových burz jakoby se veškeré obavy vytrácely. Takzvaný index strachu, za který je označována implikovaná volatilita hlavních akciových indexů, jako je americký S&P500 či německý DAX, spadl na úroveň letošních minim, přičemž kreditní rizikové prémie se rovněž utahují. Svět globálních finančních trhů jakoby se vůbec nebál toho, co přijde v roce 2017.

Ač se od ekonomických či finančních analytiků standardně očekává, že budou permanentní “vykladači” toho, co se na globálních trzích děje a proč se tak děje (ačkoliv to nelze dát nikdy dohromady), tak my si dovolíme ten luxus nebádat nad tím, proč je právě teď tržní volatilita tak nízká. Třeba je to prostě proto, že budou Vánoce.

Nicméně ohlédneme-li přece jenom zpět a zkusíme se zamyslet nad tím, kdy během posledních 6 měsíců došlo k výraznějšímu rozkolísání trhů, tak lze zcela přesně určit dva okamžiky - britské referendum o vystoupení z EU a americké volby. Znamená pak tato zkušenost nutně, že příští půlrok či rok bude pro trhy výhradně politickou záležitostí? Vždyť konec konců nás již za pár měsíců čekají důležité parlamentní volby v Holandsku, spuštění článku 50. o vystoupení Velké Británie z EU a především otře sledované prezidentské volby ve Francii…

Těžko říci, zdali politika bude opravdu hlavní hnací silou trhů v roce 2017. Nabitý politický kalendář by tomu sice napovídal, ale je klidně možné, že to budou ekonomické fundamenty, jež vše převálcují. Ekonomický růst vypadá v USA a eurozóně jako silný (viz včerejší vynikající německé Ifo), přičemž inflace se tlačí postupně vzhůru. V této konstelaci skutečně mohou nastat překvapení na obě strany - růst může nakonec zklamat a zabrzdit současná optimistická očekávání, anebo naopak ještě více společně s inflací překvapit na pozitivní straně. Obojí pak snadno povede k nárůstu tržního a kreditního rizika, přičemž k tomu nebude zapotřebí žádná politická událost.

FOREX

Region

Polský zlotý navzdory relativně dobrým datům (průmyslová výroba a maloobchodní tržby za říjen) oslabil, což může být důsledek aktuální politické krize. Připomeňme, že část opozice stále blokuje jednání Sejmu a žádá odstoupení jeho šéfa, který údajně překročil ústavní pravomoci při schvalování zákona o státním rozpočtu. Politická situace v Polsku je tak stále vyhrocená a může zlotý držet pod tlakem.

Jinak regionální událostí bude dnešní zasedání maďarské centrální banky. Očekáváme, že politika MNB zůstane beze změny. Ke kosmetickému doladění může dojít příští kvartál, kdy by maďarská centrální banka mohla snížit limit pro ukládání likvidity do tříměsíčních repo operací.

EUR/USD/GBP

Eurodolar se včera pokusil o návrat nad 1,05 EUR/USD v naději, že Janet Yellenová večer obrousí jestřábí vyznění poslední tiskové konference. Nic takového se nestalo, Janet Yellenová zopakovala, že věří silnému trhu práce a dolar začal znovu posilovat. Ve večerních hodinách pak euro začalo prudce slábnout po útocích v Berlíně a společná evropská měna se propadla pod 1,04 EUR/USD - nová více jak čtrnáctiletá minima. Dařilo se také švýcarskému franku a yenu, a to i když marně čekal na jestřábí tón po zasedání Bank of Japan.

Z technického pohledu je další zastávkou eurodolaru úroveň okolo 1,025 EUR/USD, kterou si v dobré náladě dolar možná bude chtít v nejbližších dnech otestovat, a pak až parita.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688