Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.12.2016 18:38:28

Jeptiška spravuje klášteru portfolio, řeholnicím vadily nízké úroky

Zatímco ve středověku se katolická církev stavěla proti úročení půjček, reformace všechno změnila. Úroky se staly morálně přijatelnými a jen ty neúnosné byly považovány za lichvu. Benediktinský klášter Mariendorf v Cášské diecézi na západě Německa, který na svůj chod v dávných dobách vydělával prodejem svíček a mléka, si ještě před několika desetiletími z úroků ze svého spořicího účtu mohl financovat opravy.

V roce 2013 však benediktinkám už výnosy nestačily ani na opravu střechy ani na koupi nového automobilu – ten starý už dosluhoval. Úrokové sazby jsou totiž již dlouho nízko a nechávat ležet peníze na účtech se lidem pomalu nevyplácí – ve Švýcarsku za to dokonce strhávají peníze (psali jsme ZDE). Řeholnice se tedy dohodly, že se o své úspory budou starat samy. Na příběh klášterního portfolia s 2 milióny eury upozornil deník the Wall Street Journal.

Klášterní portfolio


Investic se ujala sestra Lioba, která se vše, co ví o financích, dozvěděla z novin a z analýz, které jí poskytla její banka. Její portfolio v uplynulém roce vyneslo 2,6 procenta, což je oproti úrokům státních dluhopisů nebo úroků na spořicích účtech celkem slušný výkon. Daleko však zaostalo za německým akciovým indexem DAX , který v roce 2015 připsal 9,6 procenta.

Katolické jeptišky

Zdroj: Marqués de la Force, Wikimedia


Sestra Lioba se listu the Wall Street Journal dokonce pochlubila některými tituly, které drží. Prvním aktivem na klášterním portfoliu byly akcie farmaceutické firmy NovoNordisk, které letos prodala s asi třetinovým ziskem.

Zázračné načasování

Řádová sestra ale měla především cit pro načasování. Jakoby zázrakem se Lioba zbavila, těsně před ohromným propadem, akcií problémové německé banky Deutsche Bank. Štěstí měla i na podzim 2015, když z portfolia vyřadila akcie Volkswagenu, které zanedlouho poté utrpěly těžké ztráty kvůli emisnímu skandálu automobilky.

Lioba, původní profesí psycholožka, má snadnou investiční strategii. Aktiva vybírá podle výnosu, výše rizika a morálních kritérií. Vyhýbá se například ropnému a zbrojnímu průmyslu nebo investicím do volatilních rozvojových trhů. Akcie tvoří zhruba třetinu investic.

Jak uvedl ve sloupku pro Wall Street Journal Alex Edmans, etické investování navíc může být mimořádně výdělečné. Ilustroval to anekdotou, že společnosti, ve kterých má nejvyšší management nárok na osobní tryskáč, si vedly vesměs hůře, než ty, které se snaží být ohleduplné k životnímu prostředí.

A co čeští katolíci?

V České republice se katolická církev část svých prostředků, které získala v restitucích, rozhodla svěřit ČSOB Asset Management. Dvoumiliardový Katolický fond církvi vynáší něco přes čtyři procenta. To však neznamenaná, že se čeští církevní decision-makeři nesnaží podnikat na vlastní pěst - i když, pokud je nám známo, žádný klášter nemá své vlastní portfolio, například litoměřické biskupství otevřelo vlastní pivovar s restaurací.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688