Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.12.2016 14:30:39

Čína a USA – dominantní téma roku 2017?

Do oficiální inaugurace Donalda Trumpa zbývá ještě několik týdnů, on už ale směrem k Číně hází diplomatické granáty. Jde o známku věcí příštích a zdá se, že rok 2017 bude na významné události hodně bohatý, a to zejména ve vztazích mezi USA a Čínou.

Rok 2017 bude prvním, kdy bude v USA i v Číně jmenována nová vláda. V USA bude dvacátého ledna jmenován do funkce nový prezident. V Číně proběhne politický proces, který skončí změnou politického vedení, ke které dochází každých pět let. Změnou projde v podstatě celá vládní hierarchie. Spojené státy pod vládou Donalda Trumpa se budou pravděpodobně chovat vůči Číně asertivněji v oblasti obchodu, investic a kurzových manipulací. Na intenzitě nabere i vojenská rivalita mezi oběma zeměmi.

Čínská vláda se bude intenzivně zaobírat svými vnitřními a obecně utajovanými problémy a politickými manévry. Korporátní sektor by měl vůči této zemi postupovat opatrně. Navrhovaná obchodní dohoda TPP je mrtvá. Donald Trump se bude snažit o prosazení „férovějšího“ bilaterálního obchodu a Čína je se svým obchodním přebytkem ve výši 365 miliard dolarů a investičními bariérami jeho jasným cílem. Jaká bude její reakce?

Jisté je, že s postupujícím rokem budou reakce čínského vládního aparátu pomalejší a to samé platí o rozhodnutích ve státem vlastněných společnostech. Všichni budou totiž čekat na nové noty, podle kterých se bude pochodovat. S nimi ve čtvrtém čtvrtletí přijde politbyro. Už nyní se úředníci na všech úrovních vlády snaží dosáhnout svého povýšení, což znamená, že se hlavně snaží jednat v souladu s protikorupční kampaní. Uzavírání významných korporátních transakcí bude v Číně v útlumu a odnesou to pravděpodobně nejvíce investiční banky a právnické kanceláře.

Jisté je i to, že renminbi se dostane pod rostoucí tlak, protože Spojené státy budou zavádět cla na čínské dovozy. Predikce konkrétního oslabení kurzu čínské měny ale stále stojí na vratkých nohou. Minulý rok hovořili známí investoři jako Kyle Bass, David Tepper a Bill Ackman o blízkém kolapsu renminbi, ke kterému ale zatím nedochází. Důvodem je i to, že vláda měnu brání netržními kroky včetně omezení toku kapitálu.

Čínští investoři ovšem nebudou čelit pouze omezením daným jejich vládou, ale i tlaku ze strany vlády americké. Fúze a akvizice většího rozsahu totiž musí schválit Výbor pro zahraniční investice směřující do USA: Committee on Foreign Investment in the United States či zkráceně CFIUS. Tento výbor pracuje v utajení a již zablokoval řadu akvizic. Navíc je pravděpodobné, že za Trumpovy vlády bude ve svém rozhodování přísnější.

Čína navíc nemá, jak by na podobné překážky reagovala, protože americké firmy mají investice v Číně již nyní převážně blokovány. Čína tak bude muset tiše sledovat, jak Spojené státy stále více brání jejím společnostem v nákupu významnějších amerických firem. Číňané tak pravděpodobně změní svou strategii a budou se zaměřovat zejména na nové společnosti, které nejsou předmětem zájmu CFIUS.

Napětí mezi USA a Čínou bude tedy v roce 2017 růst na politické, ekonomické i vojenské úrovni. Paradoxem v takové situaci je, že se zároveň dá čekat rekordní počet čínských turistů mířících do USA. Podle některých průzkumů veřejného mínění Číňané obdivují Trumpa za jeho podnikatelské úspěchy. Pro čínskou vládu ale bude Trump nevypočitatelným a nepřátelsky naladěným protivníkem.

Autorem je Peter Fuhrman, který stojí v čele společnosti China First Capital.

Zdroj: FT. Beyondbrics

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688