Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  18.12.2016 09:06:53

Krúpa dal na policii podnět k obstavení veškerého majetku Bakaly


Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) podnět k obstavení veškerého majetku podnikatele Zdeňka Bakaly.

Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z černouhelné společnosti OKD. ČTK to dnes řekla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. Arca figuruje jako jeden z věřitelů v insolvenčním řízení OKD. Těžební firma je v úpadku od května. „Podnět byl podán na Policii ČR v souvislosti s aktuálně probíhajícím trestním řízení, které je uskutečněno na základě námi podaných trestních oznámení týkajících se OKD. Ze strany policie jsme v minulých dnech obdrželi vyjádření o konání právě v tomto trestním řízení,“ uvedla Hanáková. Vzhledem k pozici Arca Capital podle ní není možné z procesních důvodu zvolit podání podnětu soudní cestou, skupina proto zvolila podání na policii.

Bakala ovládá mj. společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny nebo prostřednictvím své ženy firmu Luxury Brand Management, provozující luxusní butiky v centru Prahy. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že k případu OKD si vyhradilo podávání informací Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „K probíhajícímu vyšetřování se nebudeme nijak vyjadřovat,“ řekl ČTK Alexandr Dadam z ostravské pobočky zastupitelství.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Členy představenstva a dozorčí rady firmy pak mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 20062012.

Hanáková dnes upozornila, že jen hodnota nemovitostí, jejichž vlastníkem či spoluvlastníkem Bakala je, představuje majetek ve výši více než miliardy korun. „Mezi nejhodnotnější z nich patří budova na Loretánském náměstí v Praze, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v šumavské obci Modrava nebo pražské Forum Karlín,“ dodala.

V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami přes 11.000 lidí, kmenových zaměstnanců je okolo 9500. OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Sama firma na sebe podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace.

čtk


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688