Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2016 09:13:48

Rozbřesk – Fed nechce zůstat “za křivkou” a tak přitvrzuje a vidí rychlejší růst úroků

Celý rok nás američtí centrální bankéři kolébali, resp. tlumili tržní očekávání ohledně toho, jak rychle mají růst úroky v USA. Stačily však jedny volby a vše je přesně naopak. Podle nové prognózy Fedu by měly vzrůst úrokové sazby v roce 2017 o 75 bazických bodů a nikoliv “jen” o 50 bodů, jak nedávno slibovala předvolební prognóza.

Tento nečekaný jestřábí výstřel ze strany FOMC paradoxně přichází s novou makroekonomickou prognózou, která se ale jinak změnila jen nepatrně. Oproti zářijové prognóze vidí Fed v roce 2017 jen o desetinu rychlejší růst HDP a zároveň jen o jednu desetinu nižší míru nezaměstnanosti. Přesto v prognóze očekávaného vývoje úrokových sazeb pro roky 20172019 přibylo navíc 25 bazických bodů. Šéfka Fedu Janet Yellenová tento rozpor na své tiskové konferenci vysvětlila tím, že někteří z amerických centrálních bankéřů již do svého (makro) výhledu zahrnuli předpokládané změny ve fiskální politice. Ta bude s příchodem nové administrativy a Kongresu patrně uvolněnější a tudíž bude více stimulovat domácí poptávku.

Neboli u některých členů vedení Fedu tak opravdu mohl již dnes panovat názor, že se americká centrální banka ocitne tzv. “za křivkou” - tedy, že bude ve své politice pozadu za tím, co by ekonomika opravdu vyžadovala. Sama Yellenová zřejmě do tohoto jestřábího tábora nepatří, byť vezmeme-li v úvahu to, co od ní na tiskovce zaznělo, tak od něj zase nemusí být daleko. Yellenová totiž řekla, že v situaci, kdy se ekonomika již ocitla ve stavu plné zaměstnanosti, není zapotřebí (dalších) fiskálních stimulů, aby se do tohoto žádoucího stavu trh práce dostal. Neboli tato slova Yellenové by se také dala interpretovat tak, že pokud Kongres opravdu schválí výrazný fiskální stimul, tak politika Fedu bude muset být přísnější (aby nedošlo k přehřátí ekonomiky).

K papírovému utažení měnové politiky, ke kterému FOMC skrze svou prognózu úrokových sazeb přistoupil, bylo a bude pochopitelně na trzích cítit. Ještě vyšší krátkodobé úrokové sazby v USA a silnější dolar se nebude líbit řadě trhů s rizikovými aktivy. Zároveň bude zajímavé sledovat, kdy se přísnější finanční podmínky (zejména skrze silný dolar) začnou také negativně podepisovat na výkonu americké ekonomiky. Zpomalení amerického růstu se přitom můžeme dočkat již v první polovině příštího roku, kdy uvažovaná fiskální expanze zcela jistě ještě nebude moci ovlivňovat ekonomiku. Z tohoto důvodu také vidíme šanci na trojí zvýšení úroků Fedu (o 25 bps) v roce 2017 jako příliš optimistický scénář, který se nemusí naplnit jako prakticky všechny úrokové prognózy z dílny americké centrální banky.

FOREX

Region

Jestřábí signál vyslaný Fedem asi nezůstane bez odezvy ani v regionu. Citelný nárůst tržních sazeb v USA se patrně forintu a zejména zlotému nebude líbit a v případě druhé zmíněné měny se tak klidně do hry může vrátit testování úrovně EUR/PLN 4,50.

Zajímavé bude sledovat, zda se sveze se zlotým i koruna, která v minulých týdnech na vyšší tržní dolarové sazby rovněž reagovala.

Tempo obchodování sice bude ve zbytku týdne určovat Fed, nicméně zajímavá budou i čísla z Polska. Zítra z trhu práce (mzdy a zaměstnanost za listopad) a v pondělí průmysl a maloobchod. I polská data přitom mohou z pohledu zlotého vyznít spíše negativně.

EUR/USD/GBP

Překvapivý jestřábí výstřel Fedu v podobě navýšení očekávané trajektorie úrokových sazeb (z 50 bazických bodů na 75) potopil kurz eurodolaru, který se zastavil těsně nad hranicí 1,05. Z technického hlediska se tudíž logicky nabízí, aby pár EUR/USD brzy otestoval svá čtrnáctiletá minima na úrovni 1,0469. S jestřábím Fedem v zádech mohou dolar nyní zastavit jen horší americká data a ta se nedostaví dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku. Medvědí náladu na eurodolaru tudíž stěží zásadně ovlivní makro reporty, které budou zveřejněny ve zbytku roku, jako např. dnes publikované podnikatelské nálady z eurozóny či americká inflace za listopad.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688