Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.12.2016 02:07:15

14. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční seanci na nule a do oznámení výsledku zasedání měnového výboru Fedu se všechny tři hlavní indexy pohybovaly ve velmi úzkém pásmu. Po oznámení, že základní úroková sazba americké centrální banky vzroste na 0,5-0,75 %, ale indexy rychle spadly pod nulu, byť se utažení měnové politiky všeobecně očekávalo. Analytici se shodují, že pokles je reakcí na odhad Fedu, že v příštím roce se základní úrok zvýší třikrát. Euro se k americkému dolaru přechodně dostalo pod úroveň 1,05.

Index Dow nakonec klesl o 0,6 % na 19 792,53 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,81 % na 2 253,28 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přišel o 0,5 % a skončil na 5 436,67 bodu. Dow nicméně v úvodu seance dokázal posunut svůj historický rekord na 19 966,43 bodu.

Index volatility VIX vzrostl o 3,69 % na 13,19 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se v reakci na zvýšení sazeb americké centrální banky posunul o téměř 10 bazických bodů na 2,565 %.

Všechny hlavní sektory indexu S&P 500 skončily v mínusu, nedařilo se především energetickému odvětví, sektoru veřejných služeb a realitnímu odvětví. Relativně nejlepší výkon podal technologický sektor.

Americké akcie (14. prosince 2016)
Americké akcie (14. prosince 2016)Zdroj: Google

Fed ve středu zároveň zveřejnil novou makroekonomickou prognózu. Výhled růstu americké ekonomiky v letošním roce centrální banka zvýšila na 1,9 % z 1,8 %, výhled pro rok 2018 zlepšila na 2,1 % z 2 %, výhled pro rok 2018 ponechala na 2 % a výhled pro rok 2019 zvýšila na 1,9 % z 1,8 %. Nezaměstnanost podle Fedu příští rok klesne na 4,5 % a na této úrovni setrvá minimálně do roku 2019. PCE inflace by letos měla dosáhnout 1,5 %, v září Fed odhadoval, že bude činit 1,3 %, výhled pro období 2017-2019 centrální banka proti září nezměnila (2017: 1,9 %, 2018: 2 %, 2019: 2 %). Výhled jádrové PCE inflace ponechala banka zcela beze změny (2016: 1,7 %, 2017: 1,8 %, 2018: 2 %, 2019: 2 %).

Během tiskové konference Janet Yellenová upozornila, že ekonomický výhled by mohly ovlivnit změny v rozpočtové a hospodářské politice. Budoucí prezident USA Donald Trump po nástupu do funkce plánuje rozsáhlé výdaje na infrastrukturu, snižování daní a změny v oblasti zahraničního obchodu.

Makroekonomická prognóza Fedu (prosinec 2016)
Makroekonomická prognóza Fedu (prosinec 2016)Zdroj: Fed

Výhled výše základní úrokové sazby Fed zvýšil pro období 2017-2019. Výhled pro příští rok banka upravila na 1,4 % z 1,1 %, výhled pro rok 2018 zvýšila na 2,1 % z 1,9 % a výhled pro rok 2019 posunula na 2,9 % z 2,6 %. Dlouhodobý výhled Fed zvýšil o desetinu procentního bodu na 3 %. Fed tak nyní předpokládá, že příští rok přikročí ke třem zvýšením základní úrokové sazby po 25 bazických bodech, v září centrální banka počítala pouze se dvěma zvýšeními sazby souhrnně o 0,5 procentního bodu.

"Rozhodnutí zvýšit základní úrokovou sazbu se všeobecně čekalo, překvapením je jedno dodatečné očekávané zvýšení sazby v roce 2017," uvedl Myles Clouston z Nasdaq Advisory Services. "Fed celkově potvrdil svoje postoje, tedy že zvyšování sazeb bude pokračovat pozvolným tempem," dodal Clouston.

"Nemyslím si, že by změna projekcí byla něčím, co zásadně ovlivní trhy," doplnil Brian Jacobsen, stratég z firmy Wells Fargo Asset Management. "Měnová politika Fedu zůstává akomodativní, takže nás čeká poměrně dlouhé období, během kterého se sazby budou zvyšovat jen pomalu."

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,37 %), ropné společnosti ExxonMobil (-2,16 %) a výrobce letadel Boeing (-1,4 %). V plusu skončilo pouze šest titulů, zpevnily akcie banky Goldman Sachs (+0,58 %), kartové firmy American Express (+0,31 %), zábavní společnosti Walt Disney (+0,19 %), počítačového obra IBM (+0,13 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+0,13 %) a farmaceutické firmy Merck (+0,02 %). Akcie technologické firmy Apple zůstaly na nule.

Akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (-0,78 %) odepsaly necelé procento poté, co firma v úterý večer oznámila, že již neusiluje o převzetí švýcarské biotechnologické firmy Actelion (na NYSE -10,16 %). Johnson & Johnson za Actelion nabízela zhruba 17 miliard dolarů.

Americké akcie (14. prosince 2016)
Americké akcie (14. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Na devizovém trhu rostl dolar, protože vyšší úroky v USA posilují atraktivitu americké měny. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupl o více než procento a dostal se až na 102,21 bodu, nejvýše za téměř 14 let.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Měnový výbor americké centrální banky v prosinci odhlasoval zvýšení základní úrokové sazby z 0,25-0,5 % na 0,5-0,75 %. Trh rozhodnutí očekával. Banka současně zveřejnila novou prognózu vývoje americké ekonomiky a úrokových sazeb, ze které vyplývá, že v roce 2017 by se základní úrok měl zvýšit třikrát. Tiskovou konferenci šéfky Fedu Janet Yellenové jsme sledovali živě.
  • Maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu vzrostly o 0,1 %, což je výrazně méně než v předchozích dvou měsících. Oznámilo to ve středu tamní ministerstvo obchodu. Čekal se lepší výsledek, ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že tržby se zvýší o 0,3 %.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech se v listopadu snížila o 0,4 %. Oznámila to ve středu americká centrální banka. Výsledek je mnohem horší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali pokles výroby o 0,2 %.
  • Ceny amerických výrobců stouply v listopadu ve srovnání s říjnem o 0,4 %. Po říjnové stagnaci trh očekával růst tempem 0,1 %. V meziročním srovnání byly v listopadu ceny amerických výrobců vyšší o 1,3 %, čekal se růst o 0,9 % po 0,8% poklesu v říjnu.
  • Čína se chystá pokutovat nejmenovaného amerického výrobce aut za monopolní chování. Ve středu o tom s odvoláním na čínskou Národní rozvojovou a reformní komisi informoval list China Daily.
  • Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson ukončil jednání o převzetí švýcarské biotechnologické firmy Actelion, s níž začal vyjednávat o možném spojení minulý měsíc. Johnson & Johnson to v úterý večer oznámila poté, co jí Actelion sdělil, že jedná o výhodnější transakci s jinou firmou, jejíž jméno neuvedl.
  • Nově zvolený americký prezident Donald Trump ve středu oficiálně oznámil, že si vybral bývalého texaského guvernéra a svého soupeře z republikánských primárek Ricka Perryho jako budoucího šéfa ministerstva energetiky. Toto ministerstvo Perry v roce 2012, kdy se poprvé ucházel o republikánskou nominaci na prezidenta, navrhoval zrušit, připomněla agentura Reuters. Nominace podléhá ještě schválení v Senátu.
  • Internetová společnost Yahoo! ve středu večer oznámila, že během útoku hackerů byla v roce 2013 ukradena citlivá data zhruba jedné miliardy uživatelů jejích služeb. Firma upozornila, že jde o jiný útok, než o kterém informovala před několika měsíci. Útok byl podle ní veden "státem podporovaným subjektem". Yahoo! v záležitosti v plném rozsahu spolupracuje s příslušnými úřady.
  • Automobilka General Motors požádala nejvyšší soud v USA, aby změnil rozhodnutí nižších soudních instancí o tom, že ji její žádost o ochranu před věřiteli z roku 2009 nechrání před žalobami podávanými v souvislosti s vadným zapalováním, jež mělo způsobit 124 úmrtí a 275 zranění.
  • Farmaceutický výrobce Valeant se bez vlastního přičinění ocitl pod tlakem, když firma Pershing Square investora Billa Ackmana prodala část svého podílu ve Valeantu, aby kvůli daňovým důvodům vygenerovala ztrátu. Pershing nyní vlastní 7,8 % Valeantu namísto původních 9 %.
  • Evercore zvýšila doporučení na akcie NVIDIA na "buy" z "hold".

Výsledková sezóna:

  • Výsledky Joy Global v 4Q: Upravený zisk na akcii 0,17 USD (v souladu s odhady), tržby 656 milionů USD (meziročně -24 %, odhad: 666,9 milionu USD).

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Rok 2016 byl obyčejný. Uvažujte v dekádách, ne letechRok 2016 byl obyčejný. Uvažujte v dekádách, ne letech

Letošní rok byl na finančních trzích v mnoha ohledech mimořádný. Přesto se do historie zapíše jako úplně obyčejný. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688