Stavby z přírodních materiálů Praha 2017: přijďte začátkem března

Jiřina Kavková, 14.12.2016

Občanské sdružení Baobaby srdečně zve širokou veřejnost na konferenci „Stavby z přírodních materiálů Praha 2017“, která se koná v příjemných prostorech klubu Impact Hub v Praze, od pátku 10.3. do neděle 12.3.2017. Víkend plný přednášek, podnětných setkání i rozhovorů proběhne již počtvrté . „Hvězdami 4. ročníku konference jsou významní zahraniční hosté profesor Gernot Minke a stavitelka Sigi Koko“, sdělil organizátor konference Viktor Karlík z Baobaby o.s.  

Hlavním posláním a cílem konference je přinést aktuální informace a zkušenosti z oblasti přírodního stavitelství a souvisejících důležitých témat: ekologické stavební materiály, úsporné technologie, ostrovní systémy, permakulturní principy, udržitelné hospodaření s vodou, přírodní dětská hřiště, komunitní spolupráce.

Oba zahraniční přednášející vystoupí hned první den konference. Konferenci v pátek zahájí americká stavitelka a jedna z nejznámějších propagátorek přírodního stavitelství ve světě Sigi Koko svou přednáškou „Filosofie a krása přírodního stavitelství“ . Po ní vystoupí další vzácný host, průkopník ekologické architektury profesor Gernot MinkeNěmecka se svou přednáškou „Bioarchitektura“. V sobotu a v neděli dále vystoupí řada odborníků z Čech i Slovenska, kteří mají s přírodním stavitelstvím letité zkušenosti. Z tuzemských přednášejících se představí Lukáš Gavlovský, Petr Hájek, Ondřej Netík, Radek Hála, Michal Bureš, Patrik Majringer, Pavel Černý nebo Karel Šebela. Ze Slovenska dorazí  přednášející Eugen Nagy a Miro Hrib. Novinkou letošního ročníku je také panelová diskuze zúčastněných odborníků.

Celý program je koncipován tak, aby přinesl podněty jak laikům, tak odborníkům. Budeme se zabývat jak základními principy a filosofií přírodního stavitelství, tak různými stavebními postupy a technologiemi, legislativou slaměných domů, dotacemi, ekologickou výstavbou, soběstačnými domy, využití konopí ve stavebnictví, tvořením v přírodním duchu, šetrným hospodařením s vodou, přírodními stavebními materiály a izolacemi, montovanými domy za použití přírodních materiálů,  zelenými střechami,  zeměloděmi a dalším. Budeme se ale také bavit, na páteční i sobotní večer je připraven hudební program a afterparty pro všechny, kteří si budou chtít zatančit nebo si popovídat u sklenky dobrého moravského vína. Podrobný program konference naleznete níže.

Prostor Hubu je členitý, najdeme zde velký přednáškový sál, 2 bary, venkovní terasu a další větší místnost, kde bude  umístěno tržiště firem. V „chilloutových“ zónách se účastníci mohou občerstvit, odpočinout si anebo se připojit k některému z četných debatních kroužků. Nedílnou součástí konference je vlastní setkávání se účastníků, navazování zajímavých kontaktů, předávání zkušeností, networking účastníků. Součástí programu konference budou tradičně i bezplatné poradny, kde mohou účastníci konzultovat své projekty s vybranými odborníky z řad přednášejících. Pro velký zájem o tyto poradny je nutné se do poraden předem objednat. Osvědčila se také neformální nástěnka „Nabídky a poptávky účastníků konference“.

Konferenci pořádá občanské sdružení Baobaby, které se věnuje nejen projektování, kompletní realizaci staveb, stavební asistenci svépomocným stavitelům a výrobě slaměných balíků pro stavbu, ale také osvětě a vzdělávání široké veřejnosti v tématech  přírodního stavitelství, permakulturních zahrad, slaměných domů a dětských hřišť.

Program Konference

Pátek 10. 3. 
19.00 Sigi Koko – Filosofie a krása přírodního stavitelství 
21.00 Gernot Minke - Bioarchitektura
22.30 Afterparty – prostor pro setkání a třeba i tanec 

Sobota 11.3.
09.00 Lukáš Gavlovský – Tvoření z přírodních materiálů
10.00 Petr Hájek - Osobní dům a rodová zahrada 
11.00 Ondřej Netík – Jak stavět dům jinak -přírodně, levně a s duší.
12.00 Martin Kautz – Přírodní stavitelství v 21. století
13.00 Oběd 
14.30 Eugen Nagy - Manuál ekologickej výstavby. Teória vs. skúsenosti z praxe.
15.30 Prezentace ekologicky šetrných firem 
17.00 Radek Hála – Legislativa slaměných domů.
17.30 Michal Bureš - Možnosti dotace ze „Zelená úsporám
18.00 Panelová diskuze zůčastněných odborníků 
19.00 Večeře 
20.00 Afterparty – prostor pro setkání a třeba i tanec 

Neděle 12.3. 
9.00 Networking účastníků – synergie našich cest. Propojování nabídky a poptávky. 
10.00 Pavel Černý – Soběstačný dům
11.00 Miro Hrib – Inovatívne zachytenie a využitie dažďovej vody v meste . 
12.00 Patrik Majringer – Potenciál využití konopí ve stavebnictví 
12.30 Karel Šebela – The Czech Eartship 
13.00 Ukončení konference 
13.15 Oběd 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba