Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.12.2016 18:38:53

Poučné lekce od jedné trochu morbidní akcie

Akcie s velmi vysokým dividendovým výnosem jsou jen pro otrlé, protože se v nich obvykle snoubí vysoké riziko a ne zrovna povzbudivý výhled. Dnes se jedné takové akcii budeme věnovat a zaujala mne proto, že otrlost vyžaduje ještě o trochu vyšší. Nejenže nabízí dividendový výnos ve výši 14,9 %, ale samotné podnikání společnosti je totiž poněkud neobvyklé a jak uvidíme, to stále není vše.

StoneMor Partners poskytuje „deathcare“ služby. Pokud jste trochu překvapeni, že pohřební služba se obchoduje na burze, jste na tom podobně, jako já. Jak ukazuje graf, cena akcie se hodně dlouho pohybovala v relativně úzkém pásmu, ovšem v posledních týdnech jí postihla prudká korekce (která mimo jiné zvedla dividendový výnos do zmíněných výšek):

 

Zdroj: FT

StoneMor má prý problémy s vysokým obratem zaměstnanců, což sebou nese vyšší náklady spojené s přijímáním nových lidí a nižší efektivitu spojenou s jejich zaučením. Investor Sean Williams ale poukazuje i na dlouhodobý problém: Firma realizuje vyšší marže na pohřbech do půdy, kremace nesou marže nižší. Ovšem podle National Funeral Directors Association bude podíl kremací růst a v roce 2030 by měl dosáhnout 71 % (v roce 2010 dosahoval 40 %). K tomu všemu si firma nedávno dovolila učinit krok, který trh neodpouští: Ohlásila snížení dividend.

Máme tu tedy ne zrovna optimistický příběh, proti němu ovšem stojí mohutná korekce ceny akcie a dividendový výnos blížící se 15 %. Tíhu tohoto dilematu by nám mohl pomoci o něco snížit pohled na fundament: Firma ročně investuje 12 – 15 miliard dolarů, obvykle minimálně stejnou částku dá do akvizic. Její provozní tok hotovosti je značně proměnlivý (zejména kvůli pracovnímu kapitálu), ale v minulých pěti letech se pohyboval jen mezi 4 – 35 miliony dolarů.

To vše znamená jediné: Firma je často v situaci, kdy své investice nepokryje provozním tokem hotovosti. Navíc vyplácí dividendy, které řádově převyšují její volné cash flow (když už nějaké vytvoří) a tudíž si na to vše musí často půjčovat. Vše dospělo do bodu, kdy jen dlouhodobé dluhy převyšují 300 milionů dolarů, zatímco EBITDA se pohybuje v jednotkách milionů dolarů. Je tedy skutečně překvapující, že management nedávno ohlásil snížení dividend. Měl totiž ohlásit jejich pokles na nulu a tu zřejmě už před dlouhou dobou.

Pokud na StoneMor aplikujeme dlouhou řadu manažerských a investičních pouček o maximalizaci tržeb, marží a hodnoty, vytváření silné značky a podobně, může to někdy zavánět černým humorem. Faktem ale každopádně je, že dosavadní finanční kurz byl naprosto neudržitelný a firma si před akcionáři hrála na něco, na co neměla. Podle ceny akcie jí to investoři snědli i s navijákem a k prozření potřebovali až přiznání barvy ze strany managementu. Přitom krátký pohled na pár výše popsaných čísel vyprávěl celý příběh už nějakou dobu celkem jasně. Šlo o tak trochu morbidní akcii, ale vůbec ne kvůli předmětu podnikání, ale jejím korporátním financím.

To vše je zajímavým investičním příběhem a také lekcí z korporátních financí. Nyní se ale začíná psát úplně nová kapitola, protože tu proti všemu negativnímu stojí onen cca 15 % dividendový výnos a třeba argument, že po službách této společnosti bude poptávka vždy. Ale to už jsme zase na hraně černého humoru...

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688