Ovoce a zelenina do škol: Kozel Ovozel do mobilů a tabletů

Edukativní aplikace v rámci projektu Ovoce a zelenina do škol

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spustil mobilní aplikaci pro školáky s názvem Kozel Ovozel. Edukativní aplikace v rámci projektu Ovoce a zelenina do škol zábavnou formou rozšíří obzory dětí. Určena je především žákům 1. stupně základních škol, ale jako uživatelé jsou vítaní i starší žáci a rodiče. Mobilní aplikace Kozel Ovozel je součástí projektu Ovoce a zelenina do škol, který SZIF administruje.

Cílem projektu je vytvoření správných stravovacích návyků ve výživě dětí, boj proti dětské obezitě a zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. O zdravé svačinky je zájem, o čemž svědčí následující počty: do projektu, který v České republice běží od roku 2010, je zapojeno přes 90 procent všech základních škol, tedy téměř 4 tisíce, a více než půl milionu žáků. Ovoce a zeleninu dostávají děti zcela zdarma.

SZIF se snažil dětem k Vánocům nadělit něco zábavného a poučného zároveň. Ode dneška je k dispozici mobilní aplikace, která pomůže školákům prvního stupně, aby si prohloubili vědomosti o ovoci, zelenině a zdravém stravování. Kamarádským průvodcem aplikace je kozel Ovozel. Vousatý kozel je v našich končinách velice oblíbený, počínaje postavičkou z díla Josefa Lady přes populární dětský komiks až po název hradu nebo značku piva. V tomto jediném případě však bude kozel skutečně dobrým zahradníkem. Děti mohou prostřednictvím aplikace hravou formou odpovídat na kvízové otázky, vysazovat stromy v kozlíkově zahrádce a získávat za odměnu různé odznaky. Čím více správně zodpovězených otázek, tím více vysazených stromů a zároveň i více nově nabytých vědomostí. Pokud hráč vyplní název školy, do které chodí a za kterou bude sbírat body, mohou tak školy mezi sebou soupeřit o prvenství ve vědomostech. Aplikace je primárně zaměřena na věkovou kategorii žáků prvního stupně základních škol, avšak stravovací návyky je nutné měnit i u starších žáků a celých rodin. Spolupráce rodičů je v cestě za zdravou změnou životního stylu nenahraditelná.

Mobily a tablety k cílové skupině školáků patří a mnohdy to jsou právě ony, kvůli nimž nezbývá dost času na zdravý režim. Snažíme se proto jít s dobou a nasměrovat děti k tomu, aby ony výdobytky moderní doby používaly smysluplně. Nová aplikace je kombinací edukace a zábavy, tedy ve stylu „škola hrou“, jak už propagoval J. A. Komenský. Věříme, že se školákům bude líbit.

Více informací najdete zároveň na www.ovocedoskol.szif.cz.

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy