Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.12.2016 09:33:30

Rozbřesk – Po roce Fed opět naděluje další zvýšení úroků, rok 2017 ale může být jiný

Rok se s rokem sešel a je tu opět prosincové zasedání americké centrální banky, na kterém Fed konečně přejde od slov k činům.

Co tedy od večerního zasedání FOMC vlastně čekat a co nikoliv? Tak předně dojde ke zvýšení úrokových sazeb, ale to by trh nemělo v zásadě nijak rozhodit, neboť se s ním všeobecně počítá. Zajímavější již může být reakce na novou prognózu a především na komentář k rozhodnutí FOMC a eventuálně i na tiskovou konferenci Janet Yellenové. Pokud jde o novou prognózu, tak to hlavní - tedy vedením Fedu odhadovaná trajektorie úrokových sazeb by měla zůstat beze změny, což by mělo uklidnit trh dluhopisů. Na druhou stranu hlavní makro odhady Fedu pro rok 2017 se mohou změnit a to spíše k lepšímu, což by mohl být naopak mírně jestřábí signál.

Co se pak týká komentáře FOMC, tak by zde mělo být uvedeno, že (makroekonomická) rizika jsou “vyrovnaná”. Tedy bude lehce jestřábím způsobem upravena mírnější fráze o “téměř vyrovnaných” rizicích, jež obsahuje listopadový komentář FOMC.

A konečně zajímavá bude i tiskovka J. Yellenové, která se ocitne ve zcela nové roli, neboť bude muset nově začít (přes otázky novinářů) komunikovat s nastupujícím republikánským prezidentem, který na rozdíl od odcházejícího B. Obamy, o ní nemá valné mínění. Ač z personálního hlediska nebudou následující kvartály pro Yellenovou jednoduché (mandát jí končí v únoru 2018), tak pro trhy bude nejdůležitější, jak vedení Fedu hodlá interpretovat připravovanou fiskální expanzi ze strany Kongresu. Yellenová přitom bude muset být při hodnocení makroekonomických dopadů fiskální expanze (a reakce Fedu na ní) krajně opatrná a to nejen s ohledem na politickou citlivost tohoto tématu. Trhy dluhopisů by totiž dostaly ránu do vazu, pokud by Yellenová vyslala signál, že stimulace poptávky ze strany Kongresu může přinutit Fed přestat uvažovat o (pouze) postupném zvyšováním úrokových sazeb.

FOREX

Region

Polský zlotý včera během dne posiloval asi o 0,4 % a dostal se tak do blízkosti nejsilnějších úrovní od konce listopadu, zatímco kurzy koruny a forintu se měnily jen málo.

Dnes je událostí dne zasedání Fedu. Trh růst sazeb očekává a dopad na region by tak měl být minimální. Nakonec důležitější alespoň pro zlotý tak mohou být čísla z Polska zveřejněná ve zbytku týdne (zejm. páteční průmysl za listopad).

EUR/USD/GBP

Eurodolarový trh se může těšit na zajímavou seanci, které bude vévodit zasedání Fedu, na němž se očekává zvýšení úroků, přičemž k dispozici bude i nová prognóza a čeká nás i tiskovka J. Yellenové.

Pokud jde o novou prognózu, tak to hlavní - tedy odhadovaná trajektorie úrokových sazeb by měla zůstat beze změny, což by mělo uklidnit trh dluhopisů, přičemž s tím spojený pokles dolarových úroků by mohl vytlačit eurodolar vzhůru. Na druhou stranu hlavní makro odhady Fedu pro rok 2017 se mohou změnit a to spíše k lepšímu, což by mohl být naopak býčí signál pro dolar. Stejně tak lehce pozitivní pro dolar může být také komentář FOMC, kde bude uvedeno, že (makroekonomická) rizika jsou “vyrovnaná”. Tedy nikoliv mírnější fráze o “téměř vyrovnaných” rizicích, jež obsahuje listopadový komentář FOMC. V součtu tedy vidíme dopad prosincového zasedání FOMC na eurodolarový trh v zásadě neutrálně, byť jeho průběh se neobejde bez vyšší volatility. Výhledově však politika Fedu jen stěží může dolaru ublížit, neboť rok 2017 bude v USA rokem dalšího utahování měnových kohoutů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688