Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  13.12.2016 09:00:00, aktualizováno 14.12.2016 10:09:13REKLAMA

Polovinu života jsem nemohl za hranice, tu druhou si díky investicím vyloženě užívám

Když máte štěstí, potkáte Františka Brychtu v jeho oblíbené brněnské kavárně u nedělní pozdní snídaně. V tom čase si pravidelně listuje oblíbeným ekonomickým deníkem a nejčastěji pročítá zprávy ze světa investic. „To víte, doháním, co jsem v týdnu i v předchozím životě zanedbal. Nerad bych totiž přišel o důležité informace, které mi pomáhají v rozumném zhodnocování mých peněz,“ usmívá se.

Pan František je pohodář – jen máloco mu dokáže zkazit dobrou náladu. „Rozčilovat se v mém věku? To už dávno nemá smysl, navíc stres neprospívá mému zdraví,“ komentuje s nadhledem.

 

Investice zhodnocují a těší

 

František Brychta se narodil koncem padesátých let minulého století do krušných poválečných let. „Před válkou jsme provozovali výletní restauraci u Brněnské přehrady, ale na konci 50. let už otec chodil na dvousměnný provoz do brněnské Zbrojovky, což mu podlomilo zdraví,“ vzpomíná pan Brychta. „My jsme se s bratrem po Sametové revoluci zařekli, že na jeho podnikatelské úspěchy navážeme a budeme se mít co možná nejlépe. A náš sen se začal po roce 1991 zhmotňovat,“ vypráví zaujatě pan František.

Návštěvy banky si dnes užívám

„Když se ohlédnu zpět do 70. a 80. let a srovnám služby, které nám jednotlivé instituce nabízejí, je to nebe a dudy. Vím to z vlastní zkušenosti, s bratrem jsme totiž rozjeli malou rodinnou firmu – do místních restaurací dodáváme profesionální kuchyňské vybavení. Před pěti lety jsme firmu úspěšně předali našim potomkům, a tak si užíváme bezstarostné stáří. Nic ale není zadarmo. Kdybychom s bratrem průběžně naše finance nezhodnocovali, na poznávací zájezdy zaměřené na gastroturistiku bychom si každoročně nezaletěli a důchodový věk by nám možná hodně zhořkl,“ upozorňuje pan František. „Řeknu vám, že za těch více než dvacet let jsem se svým bankéřem skoro jako jedna rodina. On se v podílových fondech dobře vyzná a dobře mi radí, já mám ale své tempo, jak sami vidíte. Nejprve pečlivě prostuduji zaslané podklady a vše si nechám v klidu projít hlavou. Když mi můj bankéř nedávno představil internetový portál ČSOB Investice, nejprve jsem k němu neměl moc důvěry. Ale po měsíci jeho užívání už jsme se spolu krásně sžili, portál je totiž na obsluhu uživatelsky velice vstřícný,“ komentuje nadšeně pan Brychta.

„Co mi na novém portálu maximálně vyhovuje, je fakt, že mi můj bankéř dokáže na dálku poslat nabídku na zajímavý obchod a já si ji můžu doma v klidu promyslet a zareagovat. Buď radu svého bankéře přijmu, nebo ne. Když se mi jeho nabídka líbí, potvrdím ji v aplikaci na internetu a on následně obchod zadá ke zpracování. Jak jednoduché, že?“ ptá se pan František a my jen přikyvujeme. „Navíc mám všechny své investiční i spořicí produkty pěkně pohromadě a díky tomu mám dnes daleko lepší přehled, jak se mým financím zrovna daří,“ pochvaluje si pan František.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688