Okénko investora  |  12.12.2016 18:03:37

Americké letectvo pod tlakem Trumpových tweetů!

Akcie společnosti Lockheed Martin (LMT) se v pondělí 12. 12. 2016 dostaly pod tlak díky komentáři nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, který na svém twitterovém účtu zmínil, že vývoj nového stíhacího letounu F-35 Lightning už překročil únosnou míru nákladů a v této souvislosti hodlá snížit vojenské výdaje o miliardy dolarů. Akcie Lockheedu v reakci na tento tweet oslabily téměř o 5 % pod 247 USD.

Projekt Lockheed Martin F-35 Lightning II

Projekt F-35 Lightning II je jeden z nejnákladnějších vojenských programů v novodobé historii. Jedná se o vojenský program schválený ministerstvem obrany USA za účelem vytvoření jednotného víceúčelového stíhacího letounu, který se měl v letech 2015 a 2016 plně zařadit do výzbroje USAF (Letectvo), USN (Námořnictvo), USMC (Americká námořní pěchota) a spojenců NATO (Severoatlantická aliance). Díky tomuto rozsahu mělo být možné vyrábět stroje ve velkých sériích, což mělo značně snížit cenu stroje. Nový typ stíhacího letounu měl nahradit verze jako F16, F18 a McDonnell Douglas Harrier.

Během vývoje vznikly dva prototypy: X-32 od firmy Boeing a X-35 od firmy Lockheed Martin. Koncepce Boeingu byla lepší podle původního zadání, ale jak se požadavky měnily, ztrácela na atraktivnosti, až byly obě koncepce vyrovnané. Nakonec zvítězil X-35 od Lockheedu, a to kvůli lépe řešenému systému motorů u varianty s kolmým startem F-35B. F-35B je konvenční stíhací stroj s velkým poměrem tahu k hmotnosti. Svým řešením připomíná větší, pokročilejší a také dražší dvoumotorový F-22 Raptor, který také ve stavech USAF doplní. Všechny verze F-35 jsou stealth (neviditelné pro radar), ovšem za předpokladu, že mají veškerou výzbroj na čtyřech vnitřních závěsnících. Kolmým startem připomíná anglo-americký Harrier.

Lockheed Martin je významným dodavatelem americké obrany, přičemž dotace pro program F-35 tvoří 20 % z celkových příjmů společnosti. Během týdne už se jedná o druhou narážku na výdaje směřující k výrobě a vývoji amerických letadel. Minulý týden Trump tweetoval, že náklady na vybudování nového prezidentského letadla Air Force One od společnosti Boeing (BA) jsou nesmyslně vysoké a objednávka by měla být zrušena.

Projekt Lockheed Martin F35 Lightning II

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

23.04.2012Americké akciové indexy pod prodejním tlakem Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
12.09.2011Americké akcie v pátek pod prodejním tlakem Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
16.07.2010Americký dolar je pod tlakem Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688