Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.12.2016 16:13:18

Keynes vs. Hayek: Kdo nakonec vyhrál?

Relevance keynesiánské ekonomie značně stoupá během ekonomického útlumu, ovšem Hayekovy myšlenky bývají nejvíce aplikovány během ekonomického boomu. Keynes ani Hayek by to pravděpodobně neuvítali, protože v obou případech šlo o velmi sebevědomé muže.

Keynes by pravděpodobně nesouhlasil s tím, že jeho myšlenky jsou méně relevantní během boomu, kdy se ekonomika blíží plné zaměstnanosti a inflace roste. Proticyklický management poptávky totiž znamená i to, že víme, kdy vládní výdaje omezit. Sám Keynes Hayekovi jasně řekl, že by své následovníky s potěšením praštil přes prsty, kdyby jeho myšlenky překrucovali tak, jak by se jim hodilo. Keynes ale bohužel zemřel v roce 1946, tedy krátce po jeho konverzaci s Hayekem. Zemřel také příliš brzy na to, aby mohl plně rozpracovat své teorie a jejich detaily.

Hayek by také pravděpodobně nesouhlasil s tím, že jeho varování před plíživým šířením vládní moci a intervencí jsou méně relevantní během ekonomického útlumu. Nesouhlasil s Keynesovými návrhy na vládní výdaje financované deficity, které měly zabránit hlubším propadům ekonomiky. Nevěřil ani tomu, že jim zabránila monetární politika tak, jak tvrdil Milton Friedman. Hayek dokonce jednou řekl, že Keynes a Friedman toho mají více společného, než on sám s kterýmkoliv z nich. Hayek věřil, že pohyby cen jsou nutné pro obnovení rovnováhy v ekonomice a intervence ze strany vlády problémy jen zhoršují. K tomu ještě omezují svobodu jedince.

Tyto a podobné myšlenky si lze přečíst v knize Nicholase Wapshotta „Keynes-Hayek: the Clash that Defined Modern Economics“, která pojednává o sporech těchto dvou ekonomů, které „definují moderní ekonomii“. Kniha také velmi dobře poukazuje na to, že o obou ekonomech máme často mylné představy. Keynes byl například urputným kritikem socialistů. Hovořil o tom, že vyšší vládní výdaje, které měly bránit dlouhodobému propadu ekonomiky, sníží pro společnost atraktivitu extrémistických myšlenek. Keynes stejně tak tvrdil, že „vláda nemá dělat věci, které už dělají lidé a které by dělala jen o něco málo lépe či hůře“. Vláda by se podle něj měla věnovat jen tomu, čemu se soukromý sektor nevěnuje vůbec.

O Hayekovi je známo, že byl ohledně role vlády v ekonomice nesmlouvavý. V soukromých rukách mělo podle něj zůstat vše od vzdělávání, dopravy, telekomunikačních služeb, poštovních služeb přes různé utility až po pojišťovny a vydávání peněz. Čtenáře ale možná překvapí, co řadil mezi výjimky: „Není pochyb o tom, že vláda by měla pro každého zajistit určité potravinové minimum, a to samé u oblečení, bydlení, zdravotní péče a pomoci při hledání zaměstnání.“ Argumenty pro to, aby stát zajistil „ucelený systém sociálního pojištění“, byly podle Hayeka „velmi silné“.

Oba ekonomové spolu prý docela dobře vycházeli i přesto, že jejich teorie se velmi lišily. To samé platí o jejich vlastnostech: Keynes byl charismatickým optimistou a svobodomyslným showmanem. Hayek se choval formálněji, byl rezervovanější a pesimističtěji založený. Byl například velmi zklamaný, když Margaret Thatcherová a Ronald Reagan nešli v prosazování jeho teorií v praxi mnohem dál. Když Hayek vydal svou knihu Cesta do otroctví, Keynes mu zaslal dopis, ve kterém nesouhlasil s Hayekovým pesimismem, ale také knihu velmi chválil: „Podle mě jde o výbornou knihu, i když s některými konkrétními názory nesouhlasím. Z morálního a filozofického hlediska souhlasím doslova se vším a závěry knihy na mě učinily velký dojem.“

Hayek v knize tvrdí, že i omezená míra centrálního plánování nakonec vede ke ztrátě svobody, protože většina společnosti se dostává víc a víc pod kontrolu minority. Keynes ve zmíněném dopise píše, že on by se smířil s větší mírou centrálního plánování než Hayek, musela by o něm ovšem rozhodovat široká komunita lidí, která smýšlí podobně jako Hayek. Problém ovšem spočívá v tom, že velká část lidí by pravděpodobně smýšlela přesně opačně.

Autorem je Cardiff Garcia

Zdroj: FTAlphaville


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.06.2023Ethereum vs. Bitcoin (kdo se může stát lídrem na trhu) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
18.01.2023Google vs. Amazon: Kdo bude králem umělé inteligence? David Jukl (Mercurius Pro)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688