chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  18.12.2016 09:03:56

Sazby u hypoték rostou: U kterých bank a o kolik?

Dosud byly úrokové sazby hypotéčních úvěrů „na dně“. Ale od prosince vstoupil v platnost zákon o spotřebitelském úvěru, a tak nastaly velké změny i v oblasti hypoték. Banky kvůli nim zvyšují sazby.
 
V říjnu byla podle Hypoindexu.cz průměrná úroková sazba u hypoték 1,8 procenta ročně. Je to však průměr, nabídky bank začínaly na 1,19 procenta ročně. Níže už to opravdu nejde a banky, které už nějakou dobu naznačují, že hypotéky jsou pro ně produktem na hranici udržitelnosti, využívají příležitosti a zvyšují sazby.
 
woman signs agreement for house

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Činí tak ve chvíli, kdy nový zákon o spotřebitelském úvěru umožňuje klientům mimořádné splátky za benevolentnějších podmínek. Pro banky je to riziko, že se nedočkají úroků, se kterými při podpisu hypoteční smlouvy počítaly. Ne že by se dalo očekávat, že lidé začnou masově mimořádně splácet, protože většina z těch, kdo si pořídili dům či byt na úvěr, toho příliš neušetří. Banky to však berou jako vítaný důvod, kterým mohou klientům zvýšení sazeb vysvětlit.
 
Velké banky zdraží
 
Zdražení nejprve avizují velké, takzvané kamenné banky. V minulém týdnu vyšší sazbu nasadila Komerční banka, od 1. prosince ji plánují Hypoteční banka, ČSOB, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a s největší pravděpodobností i Česká spořitelna, která však na přímou otázku odpověděla velmi obecně, až vyhýbavě.
 
Komerční banka přišla s navýšením sazeb první: o 0,4 procentního bodu podražila u tříletých až pětiletých fixací, o 0,6 procentního bodu u šestiletých a sedmiletých fixací a o 0,5 procentního bodu u osmiletých až desetiletých fixací. Na druhou stranu, noví klienti budou mít podle zákona nově možnost kdykoli splatit až čtvrtinu hypotéky beztrestně. Za to dosud platili bance měsíčně poplatek 99 korun, což odpovídá u milionové hypotéky 0,2 procentního bodu.
 
Hypoteční banka a ČSOB zatím zvyšují sazby u delších fixací (na sedm a na deset let) o 0,3 procentního bodu. „Krátkodobé fixace zatím zůstávají beze změny, jejich zvýšení však nelze v brzké budoucnosti vyloučit,“ říká mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.
 
Raiffeisenbank přidá k pětileté fixaci 0,1 procentního bodu, k sedmiletým 0,2 a u delších fixací až 0,3 procentního bodu. UniCredit Bank v tuto chvíli ještě neměla k dispozici finální rozhodnutí o tom, jak sazby upraví.
 
Malé banky nemají ke zdražování důvod
 
Takzvané malé banky zatím zvýšení sazeb nepředpokládají. Zástupci Airbank, Fio a Equa bank vysvětlují, že u nich je předčasné splacení bez poplatků už dnes, nemají proto důvod měnit stanovené sazby. Klientům je však třeba připomenout, že toto pravidlo se týká mimořádných splátek či úplného splacení hypotéky (třeba v případě dědictví či výhry). Kdo úvěr splatí kvůli přechodu k bance s výhodnějšími podmínkami, ten s nulovými poplatky nemůže počítat ani do budoucna.
 
Změny v této chvíli neplánují ani Sberbank a Expobank. Wüstenrot a mBank aktuálně ohlásily snížení sazeb. U mBank půjde o hypotéky, které nepřevýší 85 % hodnoty zastavované nemovitosti, Wüstenrot snižuje o 0,1 procentního bodu sazby všech refinancovaných hypoték, tedy těch, které si zákazníci převedou k ní.
 
Co se mění v hypotékách:
 

 

    • Klienti mohou každý rok (tedy i mimo termín, kdy končí fixační období) splatit až 25 % úvěru.

 

    • Pokud někdo nemovitost prodá, poplatek za předčasné splacení bude maximálně 1 % ze splátky, nejvýše však 50 tisíc korun.

 

    • V závažných situacích bude možné splatit hypotéku bez poplatků. Týká se to například úmrtí či vážného onemocnění.

 

  • V jiných případech předčasného splacení bude mít banka právo pouze na „účelně vynaložené náklady“.

 
Zdroj: iDnes.cz

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii Petr Holub (MojeNebankovka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688