Michal Kuthan (Boneo)
Osobní finance  |  12.12.2016 09:09:41

Na co myslet při pojištění na hory

Pojištění na horyZimní sezóna už pomalu začíná a ať už se chystáte na hory do ciziny, nebo třeba jen na víkendové lyžování někde v tuzemsku, je dobré vědět, jak být vlastně pojištěn. Užívat si na zasněžených svazích bez cestovního pojištění vás totiž může finančně velmi zatížit.

Základem jsou tzv. léčebné výlohy. Účet za jeden z nejběžnějších úrazů při lyžování, zlomeninu končetiny, se totiž na zimní dovolené v Alpách může vyšplhat až na stovky tisíc korun. Jak je to možné? Například když pro vás musí přilétnout vrtulník a dopravit vás do nemocnice, tak cena takového zásahu je více než 100 tisíc korun.

Pojištění odpovědnosti je nezbytné

Zranění nehrozí jen vám, ale na sjezdovce můžete způsobit újmu i někomu jinému, když se s ním srazíte. Škoda na zdraví, kterou po vás následně dotyčný může vymáhat, někdy šplhá až do řádů jednotek milionů korun. Pojištění odpovědnosti by tak určitě mělo být součástí cestovního pojištění, pokud se chystáte do ciziny.

Na českých horách cestovní pojištění pro tento účel nutně nepotřebujete, pokud máte připojištěnu odpovědnost v běžném životě (mezi lidmi známá jako pojistka na blbost) v rámci majetkového pojištění např. rodinného domu nebo bytu.

Další, na co je dobré pamatovat, je lyžařská výbava. Tu lze pojistit například u České podnikatelské pojišťovny (ČPP) už za 15 korun na den jak pro případ zničení, tak i pro případ odcizení. Navíc dostanete proplaceny i náklady spojené s pronájmem náhradního vybavení. Dále toto pojištění poskytuje pojistnou ochranu spojenou s proplacením nevyužitého skipasu v důsledku zranění pojištěného nebo kvůli uzavření sjezdovek v lyžařském středisku při zhoršeném počasí.

Kooperativa zase umí pokrýt škody způsobené nejen na přepravované sportovní výbavě, včetně nosičů a tzv. rakví, ale i na vozidle, kterým výbavu vezete.

K cestovnímu pojištění na hory lze většinou dokoupit i pojištění rizikových sportů, ke kterým v rámci zimní sezóny patří třeba jízda v boulích, akrobatické lyžování, nebo i vysokohorská turistika od 3 000 do 5 000 m n.m.

Pozor na pravidla a výluky

Před výjezdem na hory by měl být každý dobře seznámen s pravidly FIS pro pohyb na sjezdovce (http://www.horskasluzba.cz/cz/aktualni-informace/informace-a-pravidla/10-pravidel-fis-pro-chovani-na-sjezdovych-tratich). Jedná se o normu uznávanou ve většině zemí, kde se lyžuje, zahraniční soudy k ní s oblibou přihlížejí, pokud dojde k soudnímu řízení.

Dále počítejte s tím, že některé pojišťovny po vás mohou vyžadovat potvrzení o seřízení lyží. To vám vydá každý skiservis, který vám vázání seřídí. Na potvrzení nesmí chybět razítko a základní informace o konkrétním nastavení.

Návykové látky a alkohol

Nezapomeňte, že žádná pojišťovna neplní v případě, že vám v těle najdou návykové látky či alkohol. Grog nebo svařák sice zahřejí, ale mohou vás přijít velmi draho. Myslete na to, že i zbytkový alkohol v krvi se počítá.

Dejte si pozor také na tzv. nepojistitelné sporty, které má většina pojišťoven ve výlukách. Mezi ně patří např. base jump, freeskiing, alpinismus, heliskiing, lyžování a snowboarding mimo značené trasy a další. Dobrou zprávou pro milovníky adrenalinu je, že i toto má řešení.

Lyžování mimo sjezdovky si můžete připojistit u Axy, České Pojišťovny nebo ČSOB Pojišťovny. Některé nepojistitelné sporty slibuje individuálně pojistit i Allianz.

Pomoci vám může také Alpenverein - Alpský klub, který působí i v České republice a umí pokrýt i rizika ohledně většiny běžně nepojistitelných sportů. Členství v něm se platí na rok a poskytuje velmi komplexní podporu v případě téměř jakékoliv nepříznivé události, která vás může potkat.

Na závěr doporučuji pročíst si materiál, který připravila Česká asociace pojišťoven, a který obsahuje všechny nezbytné kroky od výběru pojistných částek až po řešení případné vzniklé pojistné události. ( http://www.cap.cz/images/Brozury/CAP_BEZPECNENALYZE.pdf )

11.11. 21:57  pojistné podmínky (Antonín Dytrich)
14.12. 07:52  cestovní pojištění (Martina F.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688