Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  11.12.2016 12:38:20

Profesní jazyk versus obecný jazyk

Učení se cizímu jazyku je věda sama o sobě. Vzhledem k tomu, že jsme každý z nás jiný a každý z nás jdeme životem jiným směrem, je někdy složitější si i vybrat zaměření své cesty cizím jazykem.

Většina jazykových škol proto také nabízí jen dva možné směry výuky cizího jazyka, a to profesní jazyk (někdy také nazývaný „business“) či jazyk obecný (všeobecný). 

Nežli se začnete jakémukoli cizímu jazyku učit, ujasněte si proto, zda se chcete učit jazyk obecný nebo profesní.

 

Profesní kurzy jsou zaměřené na pracovní prostředí a business mítinky, dále se mohou zabývat i odbornými tématy jako finance, ekonomie či účetnictví. Profesními kurzy mohou být také myšleny kurzy s tématikou medicíny, ekologie, transportu, apod. Tedy jde spíše o specializovaný, odborný okruh slovní zásoby a gramatiky. 

 

Obecný jazyk, také někdy nazývaný všeobecný jazyk učí témata každodenního života a gramatiku používanou v neformální mluvě. Jak si nakoupit v zahraničí, jak se s někým seznámit, jak si poradit s koupí jízdenky na nádraží apod.

   

Většina studentů studuje obecný jazyk. Jakmile se dostane na středně pokročilou úroveň, začíná studium kombinovat i s profesními tématy dle své potřeby a svého osobního zaměření.

Bohužel máme poptávky čistě na profesní kurzy od začátečnických úrovní. Není dost dobře možné se zaměřovat jen na profesní jazyk od nulové úrovně. Gramatika a základní slovní zásoba a některé základní témata z obecného jazyka se musí student naučit v každém případě. I od profesionála se očekává, že bude zvládat konverzaci v cizím jazyce na základní životní situace: rodina, cestování, počasí, jídlo, záliby.

Většina jazykových škol nabízí jazykové kurzy zaměřené na všeobecný i profesní jazyk. Na našich všech pobočkách (ostravské, brněnské, pardubické, pražské i plzeňské) je možné i tyto 2 okruhy také různě promíchávat dle aktuálních potřeb studentů.

Sami určitě zapřemýšlejte, kam Vás cesta cizím jazykem vede a co od cizího jazyka opravdu potřebuje umět či znát pro Váš vlastní život. A pokud si nebudete vědět rady, v každé kvalitní jazykové škole Vám fundovaně poradí.

 

Lucie Vlková

Lucie Vlková Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem spoluzaložila v Ostravě jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.




Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky.
2) překladatelská agentura: profesionální překladatelů a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské projekty. 3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší ovládnutí jazyka.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Aktuálně působí díky svým pobočkám v Praze, Ostravě, Brnu, Plzni, Pardubicích a Hradci Králové po celém území České republiky.
"Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688