Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2016 08:58:55

Víkendář: Bruce Willise na záchranu Země nepotřebujeme, misi AIDA ano

Evropské země nyní rozhodují o budoucnosti programu, který by nás měl připravovat na hrozbu střetu s asteroidem. Bývalý astronaut Rusty Schweickart se obává, že taková srážka by na Zemi mohla zničit veškerý inteligentní život. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že se sice zajímá i o změnu klimatu a podobná témata, ovšem srážka s asteroidem si zasluhuje více pozornosti, protože by v tom nejhorším scénáři mohla mít tak nedozírné důsledky. Zároveň bychom ale podle něj neměli uvažovat ve stylu „buď a nebo“, protože lze zároveň řešit problém se změnou klimatu a připravovat se na kolizi s vesmírným tělesem. 

Proč by měl asteroid být pro Zemi problémem, když o všech velkých v naší blízkosti víme a žádný nás neohrožuje? Schweickart poukazuje na to, že asteroidy už na Zemi dopadly nesčetněkrát a dopad jednoho z nich vyhubil dinosaury. „Čím jsou větší, tím složitější situaci čelíme a je jen otázka času, kdy dopadne nějaký velký. Můžeme s tím ale něco udělat a proto bychom se měli začít snažit,“ říká bývalý astronaut.

Stephen Hawking říká, že dopad asteroidu by mohl být jednou z příčin zániku inteligentního života ve vesmíru. Není ale větší hrozbou například možnost jaderné války? Schweickart říká, že „lidstvo samo sebe jadernou válkou nevyhubí“. Šlo by podle něho o katastrofu, ale lidé nemají dost zbraní na to, aby se sami úplně vyhubili. Asteroid ale takový potenciál má a proto bychom měli začít pracovat na prevenci této hrozby. 

Naše současné systémy by nám měly v případě nově objevené hrozby srážky s asteroidem dát varování s takovým předstihem, že bychom měli mít k dispozici několik desítek let předtím, než by ke kolizi skutečně došlo. Platí to zejména u větších vesmírných těles. „Nehovořím ale pouze o skutečně velkých asteroidech. Pokud máme možnost zachránit lidské životy a majetek, měli bychom tak učinit. Potřebujeme systémy včasného varování a technologie, které by byly schopné měnit kurz asteroidů. Potřebujeme i politickou vůli a připravenost se tomuto tématu věnovat. Musí být jasné, kdo bude o čem rozhodovat, kdo vyšle střely směrem k asteroidu, kdo za to zaplatí. Jde o globální rozhodnutí, na kterém se musíme podílet všichni. Pokud tomu tak nebude, nikam se nedostaneme,“ tvrdí Schweickart.

NASA a americká agentura FEMA nedávno provedla počítačová evakuační cvičení, která měla modelovat postup při hrozbě srážky s asteroidem. Podle Schweickarta jsou podobná cvičení potřebná, ale je nutné vytvořit i potřebné technologie a „cvičit musí celý orchestr, pouze počítačová cvičení nestačí“. V Lucernu přitom nyní probíhá jednání členských zemí Evropské kosmické agentury, které rozhoduje o dalším financování pro misi nazvanou Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) a pro rozvoj spolupráce USA a Evropy na prevenci kolize s malými asteroidy. Schweickart tvrdí, že pokud nebudou nalezeny potřebné zdroje, zahodíme výjimečnou příležitost pro „relativně levnou misi, která by nás toho hodně naučila“. 

Cílem mise AIDA je sledování změny dráhy asteroidu poté, co na něj dopadla vesmírná sonda. Pokud by se Evropa rozhodla nepodílet se na misi, nemá podle astronauta smysl, aby se jí zúčastnili jen Američané. „Spojené státy mají za úkol na steroid vystřelit, Evropa jej má poté monitorovat. Jestliže nikdo nebude sledovat změnu dráhy asteroidu, nemá smysl na něj vysílat projektil. Měli bychom si uvědomit, že poprvé v historii máme příležitost změnit dráhu vesmírného tělesa. Jde o gigantickou věc, kdy bychom mírně změnili mechaniku solárního systému s cílem zvýšit pravděpodobnost našeho přežití,“ tvrdí Schweickart. A dodává:

„Podobné mise musí být bez posádky, žádné lidi na palubě nepotřebujeme. Mise bez posádky potřebuje na přípravu 10 – 15 let. Pokud by byla s lidskou posádkou, příprava by trvala 25 – 30 let a byla by asi desetkrát dražší. Žádného Bruce Willise nepotřebujeme, potřebujeme robota, který to udělá za něj. Rychleji i levněji.“ 

Autorem je Christoph Seidler.

Zdroj: Der Spiegel

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688