Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.12.2016 08:30:42

Větrnou energii čeká další boom. V Marylandu a Jižní Africe.

Americká společnost US Winds zažádala stát Maryland o daňové úlevy pro příbřežní větrnou farmu. Investoři do větrných elektráren v Jihoafrické republice žádají garance do roku 2050.

Americká společnost US Winds, která se již pět let zabývá mimo jiné výrobou větrných turbín, požádala stát Maryland o udělení povolení pro výstavbu příbřežního větrného parku s instalovanou kapacitou 750 megawattů. Součástí je také žádost o daňové bonusy na necelých 250 megawattů instalované kapacity.

Podle portálu RenewableEnergyWorld.com stát Maryland uděluje daňové kredity od roku 2013 za splnění určitých podmínek. Mezi ně patří například umístění větrných elektráren do vnějšího kontinentálního šelfu, který je vzdálený od pobřeží Marylandu 10 až 30 mil v oblasti určené Americkým úřadem pro řízení oceánské energie (BOEM – Bureau of Ocean Energy Management).

Největší větrná farma v USA

US Wind je jedním ze dvou žadatelů a spoléhá na to, že jde o místní firmu. Projekt počítá se vztyčením 187 větrných turbín, a pokud dostane zelenou, bude to největší větrná farma ve Spojených státech. Se zprovozněním se počítá v roce 2020. Farma by měla zásobovat elektřinou více než 500 tisíc marylandských domácností a během své dvacetileté životnosti vytvořit až 5700 stálých pracovních míst.

„Naše společnost investovala do rozvoje tohoto odvětví v Marylandu více než 20 milionů dolarů a jsme připraveni zde investovat ještě mnohem víc,“ řekl vedoucí projektu Paul Rich. „Zde nejde jen o jediný projekt, ale o celé odvětví, které chceme do Marylandu přivést. Žijeme zde, najímáme pracovní sílu a kapitál a nemůžeme se dočkat, až začneme Marylandu dodávat zelenou energii,“ dodal.

Stát má nyní na vydání rozhodnutí 180 dní. Během nich bude posuzovat i druhou, konkurenční nabídku. Přesto US Wind očekává, že je jasným favoritem. „Jsme jediný žadatel, který komisi předal detailní inženýrskou analýzu, včetně všech očekávaných dopadů na místní ekonomiku,“ vysvětluje Rich s tím, že „konkurenci samozřejmě vítá.“

Společnost US Wind má za sebou v USA sice jen pětiletou historii, ale je součástí italské mateřské společnosti Renexia potažmo holdingu Toto. Renexia se může pochlubit čtyřicetiletými zkušenostmi s výstavbou projektů na výrobu obnovitelné energie po celém světě. Jen v oblasti větrné energie už zhotovila elektrárny v Evropě nebo Africe s instalovanou kapacitou kolem 450 megawattů.

Jižní Afrika drží krok

Také Jihoafrická republika nastoupila cestu k obnovitelným energetickým zdrojům. Jenže ta se poslední dobou ukazuje jako poněkud trnitá. Jihoafrická vláda chce do roku 2050 vytvořit velký a silný sektor větrné energie, ale investoři žádají zavedení jasných pravidel.

Zpoždění podpisu dohody mezi provozovatelem přenosové soustavy Eskom a nezávislými výrobci obnovitelné energie vyvolalo mezi investory mírnou paniku. Přesto ale všichni zúčastnění doufají, že se všechny obtíže podaří překonat a zelená energetika bude brzy vytvářet pracovní místa.

Investice do tohoto odvětví jsou klíčové, a tak věříme, že se nejasnosti brzy vyřeší,“ řekla portálu RenewableEnergyWorld.com Anne Henschelová, ředitelka společnosti Acciona Windpower a šéfka pracovní skupiny pro zaměstnanost při Jihoafrické asociaci pro větrnou energii. „Bez nich totiž nebudeme schopni dosáhnout dlouhodobého cíle zajistit 100 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů a namísto toho budeme spouštět jen krátkodobé projekty,“ dodala.

Podle Henschelové je důležité, aby si vláda ujasnila, jak chce politiku pro obnovitelné zdroje nadále provádět. Soukromí investoři už totiž do tohoto odvětví investovali více než 190 miliard randů (357 miliard korun). Je tedy zapotřebí, aby vláda vytvořila stabilní prostředí i do budoucna, jinak je v ohrožení její cíl vytvořit do roku 2020 na 300 tisíc pracovních míst v obnovitelných energiích samotných, ale i navazujících odvětvích. Trhu s obnovitelnou energií také dosud chybí jasná pravidla, podle kterých by se mělo hrát. Investoři věří, že se to brzy změní.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

10.12. 13:37  Paráda (Ghi)
10.12. 13:37  Paráda (Ghi)


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688