BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  09.12.2016 09:27:15

Ranní post-ECB kafe 9.12.2016: ECB skrytě utahuje šrouby ale zároveň zestrmuje výnosovou křivku jako benefit pro banky

ECB ponechala sazby beze změny. Prodloužila ale program odkupu dluhopisů z konce března 2017 až do konce prosince 2017, ale i déle, pokud bude třeba. Takže konec je otevřený. Zároveň od dubna 2017 snížila plán objemu odkupu aktiv ze současných 80 mld. Eur na 60 mld. Eur. Rozhodnutí bylo přijato velkou většinou. Ale je připravena objem zvýšit i snížit objem dle potřeby.

Banka upravila i další parametry. Snížila minimální limit času zůstávajícího do splatnosti dluhopisu z 2 let na 1 rok, ECB tak bude moci koupit dluhopisy s kratší zbývající dobou splatnosti než nyní. Zároveň ECB schválila možnost nakoupit i dluhopisy, jež mají úrokovou sazbu nižší, než je aktuální nejnižší sazba ECB, tj. mínus 0,4 %. To umožní ECB rozšířit objem a počet dluhopisů, který bude splňovat kritéria. Toto kritérium ECB aktuálně neplánuje využít hned, ale spíše si vytváří prostor toto posunuté kritérium v budoucnu využít, pokud by bylo třeba.

ECB zdůraznila, že hospodářství eurozóny mírně zpevňuje, ale existuje spíše riziko zpomalení než zrychlení. ECB prohlásila, že Evropa nyní potřebuje strukturální reformy a podporu investic do infrastruktury. Dle ECB nedávný růst inflace byl způsoben zejména růstem cen energií a nejeví známky trvalého trendu růstu inflace pokud odečteme vliv cen energií.

Komentář: Obecně si ECB vytvořila větší flexibilitu k potenciálnímu nákupu širší palety dluhopisů, kdyby bylo v budoucnu potřeba. Prodloužila tak "životnost" programu odkupu aktiv a uklidnila nejistotu na trzích tím, že jasně stanovila objem budoucích plánovaných odkupů. Snížení objemu měsíčních nákupů od dubna 2017 o 20 mld. Eur je pro dluhopisové trhy negativní zpráva a spolu s evropskými dluhopisy by negativně mohly reagovat také defenzivní dividendové akcie, které se obchodují podobně jako dluhopisy.

Výnosová křivka v Evropě se tedy začíná zestrmovat podobně jako ta japonská. To pomůže evropským bankám vytvořit vyšší zisky díky většímu rozdílu mezi krátkodobými a dlouhodobými sazbami a banky tak budou moci odepsat část neperformujících úvěrů resp. posílit kapitálovou pozici.

Dnes reportuje například firma Korea Electric Power nebo Value Line.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688