Ekologický projekt roku 2015 je i solární výtah Schindler

Ocenění v soutěži, která prezentuje stavby, projekty a inovace snižující významným způsobem energetickou náročnost, se dostalo výtahu Schindler 3300 Solar, který je poháněn sluneční energií. Titul získal v kategorii Inovace. Jde o první výtah tohoto typu, který byl instalovaný v Evropě. K vidění je coby plně funkční zařízení v třebíčském science centru Alternátor.

„Společnost Schindler coby přední světový výrobce výtahů, eskalátorů a pohyblivých chodníků dlouhodobě investuje do inovativních technologií pro udržitelnou mobilitu a s ní jsou obnovitelné zdroje neodmyslitelně spjaté. Ocenění v této soutěži je pro nás velmi cennou zpětnou vazbou a moc nás těší,“ říká Petr Chovanec, který je ve společnosti Schindler CZ, a.s. obchodním manažerem nových instalací v ČR a SR.

Porota ocenila inovativní přístup a úspory energie dosahované kombinací solárních panelů a baterií k provozování výtahu. Kladně hodnotila také možnost autonomního provozu i možnost připojení do jednofázových rozvodů.

Výtah Schindler 3300 Solar čerpá v rámci celoročního provozu přibližně 80 - 90 % energie ze 4 fotovoltaických modulů FCP o výkonu 270 nebo 300 W umístěných na střeše budovy. Nejenže energii pro svůj provoz získává z obnovitelných zdrojů, ale navíc jí šetří, a to díky tzv. rekuperaci, tedy zjednodušeně řečeno procesu přeměny potenciální energie kabiny (tedy v případě, kdy je lehký náklad přepravován nahoru, nebo naopak těžký náklad dolů) na energii elektrickou, která se vrací zpět do sítě. K nižší spotřebě energie přispívají také LED svítidla, jimiž jsou všechny stropy a ovládací panely výtahu vybaveny, či pohotovostní režim (Stand-by).

Letos se konal již 14. ročník celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace. Vypisovateli soutěže jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Organizaci tradičně zajišťuje společnost TOP EXPO CZ.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy