Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.12.2016 19:48:38

Energetické akcie pro příští rok - díl druhý

Kanadská společnost Enbridge je dalším z titulů, které investor Matthew DiLallo na stránkách Fool.com představuje jako tip na energetické akcie pro příští rok. V minulém díle jsme se podívali na první dva a zjistili jsme, že hranice mezi dobrým tipem a potenciální pastí je úzká a nezřetelná. Jak tomu bude dnes? Enbridge jsem se detailněji věnoval už na konci října, nyní tak jen zmíním, že DiLallo jí vyzdvihuje zejména na základě očekávaného růstu jejích dividend. Ty by podle slibů samotné firmy měly do roku 2024 růst o více jak 10 % ročně a příčinou jsou dokončované investice, které by měly v budoucích letech navýšit tok hotovosti firmy.

DiLallo se domnívá, že zajímavým titulem je i Brookfield Infrastructure Partners, která investorům nabízí „nízké riziko utility a stabilní tok hotovosti spolu s dividendovým výnosem ve výši 4,9 %“. Tato akcie si až do konce roku 2015 nevedla, mírně řečeno, moc dobře. Ovšem letošní rok sebou přinesl mohutnou rally, která přináší zisky převyšující 30 %, což je dvojnásob pozoruhodné pokud vezmeme v úvahu, že jde o „nudnou“ utilitu zaměřující se na regulovaný přenos a distribuci elektřiny, plynu a podobné aktivity: 


Zdroj: FT

DiLallo tvrdí, že tato společnost je atraktivní i proto, že ve srovnání s jinými podobnými firmami má řadu příležitostí k organickému růstu a růstu taženému akvizicemi. Její investice by jí měly umožnit 9 % růst dividend v roce 2017 a 5 – 9 % růst dividend v následujících letech. Téměř se to zdá být jako oběd zadarmo kombinující nízké riziko a relativně vysoký růst. Nezkazí tento obrázek prodchnutý růžovou barvou pohled na fundament?

BIP už tři roky dokáže generovat pozitivní volné cash flow – dokáže pokrýt své investice do provozu svým provozním tokem hotovosti. Ovšem pokud započítáme akvizice, tok hotovosti už je v záporu. Přidejme dividendy a firma má poměrně velkou potřebu navyšovat dluhy. Výsledkem je, že čistý dluh převyšuje EBITDA více než šestkrát. Takže i když vezmeme v úvahu, že jde o utilitu, jejíž provozní riziko by mělo být relativně omezené, je rozvaha opravdu hodně zapáčená.

Otázkou tedy je, zda jsme nyní v bodě zlomu a předchozí investice a akvizice se začnou skutečně velmi znatelně projevovat na výsledcích firmy. Podle konsenzu na FT by mělo v roce 2017 skutečně dojít ke zhruba 50 % růstu tržeb společnosti, zisky na akcii by se měly zvýšit ještě o něco více. Což v podstatě znamená, že půjde o dosti jinou společnost než v minulosti a ani zadlužená rozvaha by při rozumné finanční (a akviziční) politice nemusela být problémem. Potenciál je tedy velký, naděje trhu ale zřejmě také a v následujících měsících se bude hrát o to, co je vyšší.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688