Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2016 18:04:08

Glencore: Trh s ropou čeká hra na kočku a na myš

Pokud jde o budoucnost na ropě, má šéf komoditního obra Glencore Ivan Glasenberg pro tuto chvíli jasno. Ropný trh bude vydán napospas hře „na kočku a na myš“, kterou budou spolu hrát ropný kartel OPEC a jeho soupeři v americké těžbě z břidlic.

Ropný kartel se přesně před týdnem dohodl na tom, že poprvé po osmi letech sníží společnou produkci. Je nyní otázkou, zda se mu podaří dospět k obdobné dohodě i s nečlenskými státy, a jak na tento vývoj odpovědí těžaři v USA.

Cena ropy jenom za minulý týden stoupla díky spekulacím kolem OPECu o 16 procent. Pro americké těžaře z břidlic to byla vynikající příležitost k tomu, aby se pojistili před možným budoucím propadem ceny černého zlata. A ti to podle obchodníků udělali, když prostřednictvím forwardů prodávali svoji produkci na rok následující a další. To znamenalo, že kontrakty na severomořský Brent a americkou lehkou ropy WTI s nejbližším dodáním se v minulých dnech vyhouply nejvýše za zhruba půldruhého roku. U kontraktů s dodáním ve vzdálenější budoucnosti už ale růst tak výrazný nebyl. 

To může znamenat, že těžaři, který dobývají ropu s vyššími náklady, nebudou mít moc velkou oporu, přinejmenším pokud vzdálenější ceny zůstanou pod 60 dolary za barel. A právě to OPEC ví.

„Bude to hra na kočku a na myš mezi OPECem a břidlicovou ropou v Americe,“ uvedl tento týden šéf jednoho z největších světových obchodníků s komoditami Glencore Ivan Glasenberg. „Členové OPECu řeknou, „Pokud (zvýšíte produkci), budeme ji zvyšovat i my a srazíme ropu zpátky na 35 dolarů…Doufám, že břidlice v Americe bude zodpovědná, uvědomí si, co se stalo, a umožní, aby se vyšší ceny ropy udržely,“ uvedl podle Reuters.

To, zda budou američtí těžaři „rozumní“, ale zatím není jisté. Americký energetický úřad Energy Information Administration (EIA) už zvýšil odhad americké produkce ropy za tento a příští rok, jak ukazuje následující graf. Počet aktivních vrtných souprav se v USA minulý týden zvýšil na nejvyšší úroveň od ledna.

Spekulace o tom, že škrty v OPECu pomůžeou americké produkci z břidlic, se dnes promítá i na trzích. Ceny ropy Brent s dodáním v únoru klesala odpoledne na londýnské burze ICE o zhruba půl dolaru na 53,35 USD za barel. Americká WTI s dodáním v lednu odepisovala před 16:00 SEČ na burze Nymex zhruba 65 centů na 50,27 USD za barel poté, co se během dne propadla až o 1,4 procenta. Vývoj cen ropy za poslední měsíc zachycuje graf níže, Brent je vyznačen bíle.

Zdroj: Reuters, BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688