Vánoční dárky: do kdy je objednat, aby dorazily včas?

TNBiz, 6.12.2016

Do Vánoc sice zbývají ještě víc než dva týdny, ideální doba na nákup dárků je ale už teď. Obchody hlásí plné sklady a můžete si tak vybrat přesně to, po čem toužíte. Trochu jiná je ale situace u e-shopů - tam už nyní můžete na zboží čekat dva až tři týdny. Může se tedy stát, že pod stromečkem objednané zboží nebude.

Největší internetoví prodejci ale uklidňují a garantují doručení do Vánoc u zboží, které objednáte ještě přibližně týden před Štědrým dnem. "Aby byli zákazníci zcela bez zbytečných obav a stresů, tak v případě doručení na adresu by měl být nejzazší termín nákupu ideálně v pátek 16. prosince, tedy cca 8 dní před Štědrým dnem," doporučuje mluvčí internetového obchodu Mall.cz Jan Řezáč.

"V případě nákupu na poslední chvíli si mohou nechat zaslat zboží na jednu z našich 104 výdejen, které jsou rozmístěny po celé ČR, kam je doprava zboží 100% zajištěna. Veškeré naše pobočky budou otevřeny do 24. 12. do 12 hodin. Objednávku na pobočku či výdejní místa doporučujeme učinit do čtvrtka 22. prosince," dodává.

Mall.cz má již v těchto dnech prodlouženou otevírací dobu. "Dále jsme pro zákazníky přichystali možnost doručení tentýž den v Praze či v sobotu v krajských městech, což lze samozřejmě využít i pro doručení na výdejní místo," popisuje Řezáč. V případě nevhodného dárku budou mít zákazníci možnost vrátit nepoškozené a originálně zabalené zboží do 13. ledna 2017. A to i v případě zboží zakoupeného už nyní.

Podle nákupního portálu Heureka je nejzazší termín pro nákup dárků 19. prosinec. "Štědrý den letos vychází na sobotu. Zboží by tak měli všichni objednávat nejpozději do pondělí 19. prosince. To by měl být poslední den nákupu online pro všechny, kteří chtějí mít všechny dárky pod stromečkem včas," říká Alexandra Čermáková z Heureka.cz.

S dostatečným předstihem mají e-shopy plné sklady a zboží stíhají včas doručovat také přepravní společnosti. "Čím blíž Vánocům, tím méně e-shopů bude doručení do Vánoc garantovat. Navíc nabídka tak nemusí být už úplná a nemusí zahrnovat právě ty dárky, které si zákazníci pod stromeček vybrali," dodává Čermáková.

Nenechávat nákupy na poslední chvíli doporučuje také Alza.cz. "Doručujeme objednávat ve standardních termínech. Pro ještě plynulejší a komfortnější nakupování v našem e-shopu jsme již v říjnu zavedli doručování také o sobotách a nedělích. Stejně tak jsou o víkendech otevřené i všechny naše prodejny. O předpokládaném termínu doručení informujeme zákazníky již v průběhu objednávky. Termíny se liší podle zvoleného způsobu doručení a také podle druhu zboží," říká Karel Kučera, ředitel marketingu společnosti Alza.cz

Garance doručení do Štědrého dne pro jednotlivé druhy dopravy najdou zákazníci přehledně uvedené na internetových stránkách obchodu. "Doporučujeme však nenechávat nákupy na poslední chvíli. Právě nyní jsou sklady plné, a každý tak může vybírat z té nejširší nabídky produktů i jednotlivých modelů,“ radí Kučera.

A slova prodejců potvrzuje také Česká pošta. "Předvánoční období je pro Českou poštu nejhektičtější fáze roku. Oproti listopadu 2015 nyní zaznamenáváme nárůst balíkových zásilek o 10 %. Ve srovnání s běžným měsícem v roce, např. květnem, je pak nyní nárůst ve výši 50 %, a to se stále ještě nenacházíme v absolutní předvánoční špičce," říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pokud zákazníci podají svoji balíkovou zásilku do úterý 20. prosince do rozhodné doby pobočky, pak Česká pošta garantuje dodání tohoto balíku do Štědrého dne.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky