Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.12.2016 09:43:27

Růst mezd nabírá na síle: Zaměstnanci pociťují ekonomický růst na svých výplatách ve větší míře než dříve

I ve třetím čtvrtletí letošního roku pokračoval trend svižného růstu mezd v ekonomice. Průměrná mzda se tentokrát zvýšila meziročně o 4,5 %, což s ohledem na inflaci znamenalo reálný posun o 4 % nahoru. Obdobně se přitom přidávalo na mzdách jak v podnikatelském sektoru, tak ve veřejném.

V soukromé části ekonomiky zaznamenali nejvyšší nárůst mezd v odvětví ubytování a stravování. Je to možná na první pohled trochu zvláštní trend, který se dá vysvětlovat různě. Možná je to tím, že se tam chystají na růst minimální mzdy a omezují se tam praktiky vyplácení mezd „bokem“ v hotovosti (spekulace), možná proto, že toto odvětví šlo jako první do EET, nebo možná jen proto, že se tomuto odvětví daří.

Solidní nárůst je v podstatě v celé ekonomice s výjimkou těžebního průmyslu procházejícího silným útlumem. Ve veřejném sektoru si tentokrát polepšila administrativa vč. ozbrojených složek a zdravotnictví. Trochu stranou zatím zůstává školství, kde se ovšem mzdy začaly zvyšovat s mírným zpožděním.

Samozřejmě i nadále platí, že průměr je JEN průměr. Číslo, na které nedosáhnou dvě třetiny tuzemských zaměstnanců, a tak nás více zajímá, jak se vyvíjel u mezd medián. Ten se tentokrát zvýšil o 5,1 %, což opět znamená, že mzdy v ekonomice rostou více rovnoměrně, respektive že se rychleji přidává lidem s nižšími příjmy. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se příjem zvýšil o více než 1100 korun. Mediánová mzda přitom zaostává za průměrem o 3700 korun.

Ostatně ani to není takovým překvapením, když vezmeme v úvahu, jak vzrostla na trhu poptávka po nekvalifikované či méně kvalifikované pracovní síle. V čele žebříčku nabídek práce jsou pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci a řemeslníci. A už v první polovině roku bylo vidět, že podniky musejí těmto lidem zvyšovat mzdy rychleji, aby je sehnaly na trhu nebo alespoň aby si je udržely.

Růst mezd by měl potěšit nejen zaměstnance, ale i centrální banku, která si od něj slibuje zesílení inflačních tlaků, které napomohou k naplnění cíle inflace v roce 2017. Aktuálně mzdy rostou dokonce rychleji, než ČNB předpokládala ve své prognóze, což by spolu s aktuálně rychlejší inflací mělo přispět k neprodlužování tvrdého kurzového závazku centrální banky o další čtvrtletí.

A co čekat od mezd dále? Vzhledem k tomu, že na trhu stále existuje silná nabídka volných pracovních míst a firmy považují nedostatek zaměstnanců za stále větší problém pro jejich další expanzi, dá se čekat, že růst mezd bude nejen pokračovat, ale že bude akcelerovat. Překonání pětiprocentní hranice růstu by proto v roce 2017 neměl být velký problém, zvlášť když napomůže i navyšování platů ve veřejném sektoru a výraznějšímu nárůstu minimální mzdy.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

06.03.2020Petr Dufek: Růst mezd ztrácí pozvolna na síle Patria (Patria Finance)
05.09.2017Růst mezd nabírá na obrátkách MONETA Money Bank (MONETA)
05.09.2017Ranní zpráva z finančního trhu: Růst českých mezd nabírá na tempu Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688