Tresty za školní šikanu: ředitelé mají viníky vyhazovat

TNBiz, 5.12.2016

Zatímco doposud studentům, kteří šikanovali spolužáky nebo dokonce učitele, hrozilo podmínečné nebo bezpodmínečné vyloučení, nyní by podle návrhu poslance Kořenka nemohl ředitel jednat jinak. Studenta, který se takto proviní, bude muset vyloučit, upozorňuje pondělní vydání deníku Právo.


Poslanci tak reagují na šokující případ šikany z pražské střední školy Na Třebešíně. Několik studentů měsíce šikanovalo vyučující angličtiny, která následně zemřela. Případ nakonec stál místo vedení školy, kterému bylo vyčítáno, že v případě šikany nepostupovalo dostatečně rázně. Studenti, kteří svou profesorku týrali, byli nakonec vyloučeni.

Vedle toho, že návrh novely zákona počítá s tím, že ředitel bude muset šikanující studenty okamžitě vyloučit, přikazuje mu navíc, aby se nejpozději druhý den po tom, co se o případu dozví, na šikanu upozornil příslušné orgány. V případě studentů základních škol orgány sociálněprávní ochrany dětí, u středních škol rovnou státní zastupitelství!

Pozměňovací návrh podporuje i ministerstvo školství. Proti nejsou ani opoziční poslanci. Podle deníku Právo je ale důležité, aby poslanci zároveň změnili způsob financování škol. Ty totiž dostávají peníze podle počtu žáků, což mnohé vedlo k tomu, že šikanu přehlížely nebo váhaly s vyloučením studentů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy