Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  03.12.2016 08:45:41

Slunce, voda, vítr: dva nové energetické projekty v Británii

Britská energetická společnost Centrica zahájí zkušební provoz miniaturního energetického trhu. Skotská vláda dala zelenou projektu přečerpávací vodní elektrárny ve vytěženém uhelném dole.

Na necelých 20 milionů liber (622 milionů korun) vyjde energetický projekt, který chce vybudovat energetická společnost Centrica. V anglickém hrabství Cornwall má vzniknout soustava větrných elektráren, baterií a mikrosítě, která má vytvořit miniaturní energetický trh a zajistit energetickou soběstačnost pro 160 domácností a firem.

Největší maloobchodní dodavatel energie na Britských ostrovech věří, že tříletý zkušební provoz ukáže, zda je možné tradiční model energetického trhu „postavit na hlavu“. „Systém, který chceme vyzkoušet, ukáže, jak by mohl vypadat trh s elektřinou v budoucnosti,“ řekl listu Financial Times člen vedení Centricy Jorge Pikunic.

Prudký propad nákladů na výrobu větrné a solární elektřiny napomohl dosud největšímu ročnímu přírůstku nových instalací těchto zdrojů na celém světě. Za uplynulých 12 měsíců přibylo celkem 153 gigawattů, což je víc, než činí celková instalovaná kapacita větrných a fotovoltaických elektráren umístěná v Kanadě.

Trpaslík roste

Hrabství Cornwall je v tomto ohledu v rámci Velké Británie skutečným trpaslíkem. Přesto cornwallští obyvatelé získávají z obnovitelných zdrojů 30 procent elektřiny, zatímco ještě před rokem to bylo 26 procent. Rozvoj zelené energie však mnohdy znamenal, že developeři museli doslova stát frontu na připojení k elektrické síti. Ta totiž nebyla schopna čelit prudkému nárůstu výroby obnovitelné elektřiny.

Řešením je renovace stávající sítě a navýšení její kapacity. Ale Centrica spojila síly se společností National Grid, která provozuje přenosovou soustavu, a dalšími firmami, aby prověřila, zda nebude efektivnější připojit domácnosti a firmy k lokální mikrosíti. Taková varianta by odlehčila hlavní elektrické soustavě – mohla by totiž vyrábět, uchovávat a prodávat svou vlastní elektřinu.

Centrica na projekt vydá něco přes 6 milionů liber a dalších třináct přidá Evropská unie z regionálních rozvojových fondů. Soustava bude vyrábět a dodávat koncovým spotřebitelům nejen elektřinu, ale i teplo. Napojit se mají domácnosti, firmy, ale třeba i lokální nemocnice. Síť bude chráněna proti přetížení automatickým systémem, který bude mít možnost přepnout na dodávky elektřiny z hlavní přenosové sítě. Tento pilotní projekt je první svého druhu ve Velké Británii.

Skotsko: po uhlí voda

Jiný projekt z množiny obnovitelných energetických zdrojů dostal zelenou také ve Skotsku. Tamní vláda udělila povolení na výstavbu a provoz přečerpávací vodní elektrárny s instalovanou kapacitou 400 megawattů. Využije se tak vytěžený povrchový uhelný důl v oblasti Glenmuckloch na jihu Skotska.

Elektrárnu bude stavět konsorcium společností Buccleuch Estates a Glenmuckloch Pumped Storage Hdyro Ltd. „Pět let jsme úzce spolupracovali s místními obcemi, abychom mohli projekt dostatečně prodiskutovat,“ řekl portálu HydroWorld.com John Glen, šéf Buccleuch Estates. Přečerpávací elektrárna se bude podle odhadů stavět šest let.

Projekt počítá s investicí kolem 190 milionů dolarů (asi 4,6 miliardy korun), nicméně experti nevylučují, že to nebude stačit. Během výstavby by mělo vzniknout více než 320 pracovních míst, až bude elektrárna spuštěna, bude v ní pracovat 15 lidí na stálých pracovních pozicích.

„Glenmuckloch je učebnicovým příkladem toho, jak projekty pro rozvoj zelené energie dokážou využít infrastrukturu z minulosti a oživit lokální ekonomiku,“ řekla Hannah Smithová z asociace Scottish Renewables. „Je důležité, že si přínosů tohoto projektu je vědoma také britská vláda,“ dodala.

Ve Skotsku je již v provozu několik přečerpávacích vodních elektráren – konkrétně například Foyers s kapacitou 300 megawattů nebo Cruachan, která disponuje 400 megawatty instalovaného výkonu. Glenmuckloch bude první elektrárnou svého druhu po třiceti letech.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688