Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.12.2016 21:06:46

Pošle Yellenová akciového býka na jatka?

Již to není jen index Dow, historické rekordy minulý týden ve stejný den posunuly také S&P 500, Nasdaq Composite a Russell 2000. Naposledy se něco podobného stalo 31. prosince 1999. Optimismus investorů ze slibů nově zvoleného amerického prezidenta snad nemůže být větší, centrální bankéři ale tak nadšení nejsou a nabádají spíše k opatrnosti.

To, že akciové trhy překonávají maxima, ještě nemusí samo o sobě znamenat pohromu, protože z historického hlediska nejde o tak výjimečnou věc, jak se může zdát. Ale je pravda, že 31. prosince 1999 byla technologická bublina na vrcholu a na další maxima si museli investoři počkat hodně dlouho.

Také je pravda, že růst indexů netáhnou ani zdaleka všechny sektory. Trumpovy plány by v případě naplnění znamenaly zdvojnásobení státního dluhu, obavy z inflace pak tlačí výše úrokové sazby. Zejména v případě úroků je vývoj na pováženou, protože kdyby se v minulých letech třeba jen začalo spekulovat o utahování měnové politiky, akcie by výrazně ztrácely. Dnes to investoři úspěšně ignorují a ani "jistota" prosincového zvyšování sazeb Fedu je nepřinutí k prodejům akcií. Nadšení z Trumpa je zkrátka příliš silné, ale lidé odpovědní za vývoj úrokových sazeb ve Fedu to tak snadno nerozdýchávají.

Z holubic jestřábi

Centrální bankéři pomalu, ale jistě mění rétoriku, která dosud zajišťovala firmám i investorům přísun extra levných peněz. Situace se může poměrně dramaticky změnit. Z holubic se stávají jestřábi a levné peníze, které hnaly indexy na rekordy prakticky od roku 2009, možná brzy přestanou přitékat na trh.

Šéfka Fedu Janet Yellenová nedávno varovala kongresmany, že ekonomika šlape na hranici svých současných možností, a že by případný velký fiskální stimul tedy neměl přílišný efekt, pouze by se vyčerpal arzenál, který může země potřebovat, až přijdou horší časy.

Ekonomové z Deutsche Bank svým klientům zdůraznili tuto změnu rétoriky Fedu s tím, že v letech po finanční krizi se centrální bankéři zoufale snažili pomoci trhům a ekonomice za každou cenu, ale nyní tento holubičí režim ustupuje na úkor spíše jestřábího přístupu. Trh očekává další dvě zvýšení sazeb v USA v roce 2017, před volbami se čekalo jen jedno. A očekávání se mohou dále posouvat, varuje Deutsche Bank.

Agresivní postup při ukončování éry levných peněz může být bolestivý. Může skončit déle než 30 let trvající býčí trend na trhu s dluhopisy, může se změnit přístup k rizikovým aktivům, vyloučen není ale ani krach Trumpových plánů na navyšování výdajů, které by znamenaly při vysokých úrocích velkou zátěž pro veřejný dluh. Nadšení z Trumpova prezidentství tedy může skončit ještě dříve, než se asi nejúspěšnější populista současnosti nastěhuje do Bílého domu.

13 strašáků roku 2017 (1. díl): Výhled na příští rok? Připoutejte se, prosím! 

13 strašáků roku 2017 (1. díl): Výhled na příští rok? Připoutejte se, prosím!

Rok 2016 byl bodem zlomu, rok 2017 pak naznačí, co je za horizontem. Platí to jak o politice, když svět vstoupil do neznámých a nebezpečných populistických vod, tak o ekonomice. Tam, tvrdí kupříkladu Bank of America, znamenal uplynulý rok vrchol likvidity, nerovnosti, globalizace a deflace. Analýzu třinácti (nejen) s tím spojených rizik vám představíme během prosince. Začínáme otázkou, zda příští rok bude divočejší než ten letošní.

<br>






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688