Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.04.2002 13:02:06

Akcie: Pražská burza během zkráceného obchodního týdne způsobeného velikonočními svátky mírně oslabila o..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.4.2002

      Pražská burza během zkráceného obchodního týdne způsobeného velikonočními svátky mírně oslabila o 0,5% na 1.142,9 bodu. Její přírůstek od začátku roku se mírně zredukoval na 7,3%. Akcie nejvíce propadly hned na začátku týdne a po celý jeho zbytek tyto ztráty postupně vymazávaly. Největší zájem byl mezi investory o akcie ČEZu, Českých radiokomunikací a Komerční banky. ČEZ během týdne posiloval až na úroveň 80 za akcii, což představuje nárůst o 4,7%. Následovaly České radiokomunikace a Komerční banka, které zpevnily o 3,5% respektive o 2,5%. Komerční banka posunula své maximum zase o něco výše na 1.589 na akcii. Na druhou stranu se nejhůře dařilo Philip Morris ČR, Unipetrolu a Českému Telecomu. Philip Morris ČR se propadl o 9,9%, jelikož se akcie společnosti začaly obchodovat bez nároku na případnou dividendu. Trh očekává, že společnost bude pokračovat ve své atraktivní dividendové politice i na letošní valné hromadě a vyplatí akcionářům okolo 1.000 na jednu akcii. Český Telecom oslabil o 4,7% sražen zprávami o odstoupení hlavního favorita privatizace Deutsche Telecomu z tendru. Unipetrol se po prolomení důležité psychologické hranici 30 za akcii propadl o 6,4% na 28,3.

       V příštím týdnu bude hned v pondělí sledována mimořádná valná hromada Českých radiokomunikací. Očekává se střet mezi majoritním akcionářem společností Bivideon a menšinovým akcionářem Netla Management, který tuto valnou hromadu svolal a navrhuje podstatné změny ve struktuře společnosti a zrušení veřejně obchodovatelnosti jejích akcií. Ve zbytku týdne bude trh sledovat privatizaci Českého Telecomu. V úterý by měla zasedat komise pro privatizaci společnosti a hned ve středu by měla vláda projednat její doporučení. Zbytek týdne by pak měl být z hlediska domácích informací klidný. Vliv vývoje na zahraničních trzích na české akcie bude pokračovat i v příštím týdnu. Společnosti budou oznamovat výsledky hospodaření za první kvartál a také makroekonomická data budou důležitá. Pro příští týden očekáváme, že se akcie budou pohybovat smíšeně. Telekomunikace ovlivní výsledek privatizace Českého Telecomu a banky by mohly korigovat svoje zisky, které se jim podařilo v posledních dnech nastřádat.

       Privatizace Českého Telecomu se dostala do závěrečné fáze. Poté, co z privatizace odstoupil její favorit Deutsche Telecom, se na trh dostaly zprávy, že osiřelé konsorcium Deutsche Bank doplnil dánský telekomunikační operátor TDC. FNM koncem týdne přišel s prohlášením, že komise pro privatizaci společnosti by se měla sejít 9. dubna a hned následující den by měla vláda projednat její doporučení. Výsledkem by mělo být rozhodnutí, zda vláda privatizaci odloží, svůj podíl prodá anebo bude exkluzivně jednat s investorem, který podal nejlepší nabídku.

       Podle odhadů managementu ČEZ doplatí za státní podíly v distribučních společnostech 10-19mld. Tato suma je podstatně nižší než kolik činí vládní představy. Ta očekává, že za svoje podíly v distributorech získá až 30mld. Samozřejmě, že pro akcionáře ČEZu je nižší cena placená ČEZem dobrou zprávou. Uvedené ceny jsou pouze indikativní. Ocenění akcií by mělo být dokončeno v dubnu a celý proces by měl být dokončen v červenci.

       Komise pro cenné papíry schválila nabídku odkupu akcií České spořitelny za 375, kterou navrhuje majoritní vlastník Erste Bank společnost AVS. Podle výsledku odkupu se AVS rozhodne zda bude Česká spořitelna dále veřejně obchodovatelná. Podle plánů AVS by měly být v tomto případě akcie České spořitelny nahrazeny akciemi mateřské Erste Bank.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688