Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.11.2016 19:39:22

Zrádné doporučení bezpečné dividendové akcie

Investorka Beth McKenna na stránkách Fool.com nabízí tipy na dva dividendové tituly s nízkým rizikem. My dobře víme, že vyšší dividendový výnos je buď známkou vyššího rizika, nebo naopak utlumeného růstového výhledu. Pokud tu máme společnost s vyšším dividendovým výnosem a nízkým rizikem, musí to znamenat, že tato společnost bude mít hodně daleko do růstové rakety. Nebo je absence rizika jen zdáním. Uvidíme.

Zmíněnými tipy jsou Waste Management a American Water Works. Jde tedy o tradiční utility, u kterých se skutečně nedá čekat, že by například přišly s nějakým převratným novým produktem, či výrobní technologií, která by jim zajistila raketový růst. Na druhou stranu ale také nejde o společnosti ve vyloženém útlumu. Následující dva grafy ukazují historický a očekávaný vývoj zisku na akcii a tržeb AWW a vidíme, že jde o poměrně „pravítkovou“ společnost. Růsty nejsou nijak zářné, ovšem nějaké jsou a navíc hodně pravidelné:


Zdroj: FT

Pohled na dlouhodobější vývoj cen obou akcií ukazuje hodně slušnou návratnost. Ovšem je z něj patrné i to, že nějaký ten adrenalin si s nimi investor také občas užije (i když systematické riziko je nízko, protože AWW má betu ve výši 0,23 a WM 0,72):


Zdroj: FT

AWW poskytuje pro společnost nezbytné služby spojené s dodávkami vody. Její předností tak sice není možnost průlomových nových produktů a technologií, ale naopak služby, které pravděpodobně nikdy nic nenahradí. Jde o největší společnost tohoto typu v USA, druhá Aqua America má zhruba poloviční kapitalizaci. Služby poskytuje asi 15 milionům lidí v USA a Ontariu.

Můžeme tvrdit, že současný dividendový výnos ve výši rovných 2 % není zase tak vysoký, ovšem s ohledem na nízké systematické riziko a přítomnost alespoň nějakého růstu na něj vrhají docela pozitivní světlo. Bohužel to samé nelze tak úplně říci o schopnosti generovat hotovost, která by podle mne nadšení investorů jako je McKenna měla chladit a připomínat, že obědy zadarmo nejsou ani tu. V čem je problém?

V roce 2015 vydělala AWW na provozu 1,1 miliardy dolarů, proinvestovala celkem 1,4 miliardy dolarů. V předchozím roce byla zhruba na nule, ovšem předtím bylo její volné cash flow (rozdíl mezi provozním cash flow a investicemi) také v záporu. To, že už tři roky soustavně zvyšuje dividendy, se pak z pozitivní zprávy stane lehce zprávou negativní. S ohledem na uvedené to totiž neznamená nic jiného, než že si na dividendy musí půjčovat. A rozvaha AWW také není z nejsilnějších.

Je možné, že společnost je na vrcholu investičního cyklu (investice jsou zhruba dvakrát vyšší než odpisy) a její volné cash flow se kvůli tomu (či nějakému jinému faktoru) razantně zlepší. V tuto chvíli ale AWW považuji za hodně zrádný „bezpečný“ dividendový titul. Její systematické riziko je možná výjimečně nízko, ale fakticky má společnost do bezpečnosti hodně daleko. Tento příběh tak pro mě dokazuje hlavně to, že investoři by měli vždy věnovat alespoň krátkou pozornost fundamentu a ne jen hezkému příběhu. Zítra se podíváme, jak je na tom Waste Management.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688