Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.11.2016 23:36:39

29. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

 Americké akcie v úterý mírně posílily a index technologického trhu Nasdaq Composite se během dne vyšplhal na nové maximum. Náladu investorů podporovaly příznivé údaje o vývoji americké ekonomiky. Ropa před středečním klíčovým jednáním kartelu OPEC výrazně zlevnila.

Index Dow připsal 0,12 % na 19 121,60 bodu, širší index S&P 500 zpevnil o 0,13 % na 2 204,66 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,21 % na 5 379,92 bodu. Během dne se Nasdaq Composite dostal až na 5 403,86 bodu, čímž posunul své historické maximum. Index volatility VIX klesl o 1,9 % na 12,90 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelé dva bazické body na 2,292 %.

V plusu skončilo deset z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500, nejvýrazněji stouply sektor zdravotní péče, realitní odvětví a sektor veřejných služeb. Pod nulou skončil energetický sektor, který srážel výrazný propad cen ropy.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 %. Zpřesnilo tak svůj předběžný odhad, podle něhož růst činil 2,9 %.

Americké akcie (29. listopadu 2016)
Americké akcie (29. listopadu 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v úterý nejvýrazněji zdražily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+3,6 %), výrobce letecké techniky Boeing (+1,25 %) a farmaceutické společnosti Pfizer (+1,2 %). Nedařilo se naopak cenným papírům energetické společnosti Chevron (-1,05 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,91 %) nebo kartové společnosti American Express (-0,89 %). Akcie UnitedHealth Group podpořila příznivá prognóza hospodaření na příští rok.

Výrazně v úterý zpevnily také akcie klenotnictví Tiffany (+3,15 %) poté, co společnost zveřejnila příznivé hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Společnost ve třetím kvartálu zaznamenala první nárůst prodeje za dva roky.

Americké akcie (29. listopadu 2016)
Americké akcie (29. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Po konci úterního obchodování se hospodářskými výsledky za třetí čtvrtletí pochlubily společnosti Splunk a Autodesk.

Shrnutí nejdůležitějších úterních událostí na amerických trzích:

  • Růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zrychlil v celoročním přepočtu na 3,2 % z 1,4 % v předešlých třech měsících. Ukázal to úterní zpřesněný odhad amerického ministerstva obchodu. Analytici čekali podle agentury Reuters v průměru růst o 3 %. Ekonomiku podpořily především vyšší výdaje spotřebitelů, tempo jejího růstu je teď nejvyšší za poslední dva roky. Jádrové výdaje na osobní spotřebu se ve třetím čtvrtletí stejně jako ve druhém kvartálu zvýšily o 1,7 %, jak se čekalo.
  • Ceny domů ve Spojených státech v září podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,1 %, což je stejný růst jako v srpnu. Analytici čekali růst cen 5,2% tempem. Meziměsíčně ceny domů ve dvaceti největších městech USA po očištění o sezónní vlivy v souladu s očekáváním vzrostly o 0,4 % po 0,2% poklesu v srpnu.
  • Spotřebitelská důvěra v USA v listopadu výrazně předčila očekávání, její index vyskočil na 107,1 bodu ze 100,8 bodu v říjnu (revidováno z 98,6 bodu, odhad: 100 bodů). Sdělila to v úterý ve své měsíční zprávě soukromá organizace Conference Board.
  • Souhrnný zisk amerických bank v letošním třetím čtvrtletí vzrostl o téměř 13 % na 45,6 miliardy dolarů. Uvedla to v úterý Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Počet bank, které se potýkají s problémy, klesl o 15 na 132. To představuje nejnižší úroveň za více než sedm let.
  • Spojené státy se staly za listopad čistým vývozcem zemního plynu. Podle listu The Wall Street Journal to plyne z údajů firmy S&P Global Platts. Americký vývoz plynu překročil jeho dovoz na několik dní už v září a do celoměsíčního čistého vývozu se tato bilance přehoupla poprvé po téměř 60 letech.
  • Velké německé automobilky a společnost Ford se dohodly, že společně investují do celoevropské sítě rychlých dobíjecích stanic pro elektromobily. Cílem je zvýšit poptávku po tomto typu vozů na starém kontinentu, uvedla v úterý agentura DPA.
  • Nadace Hillary a Billa Clintonových získala od německé vlády až pět milionů dolarů, a to v době, kdy Clintonová bojovala ve volbách o úřad amerického prezidenta. Vyplývá to z nových informací na seznamu dárců nadace. Podle bývalé vládní poslankyně a publicistky Very Lengsfeldové tak němečtí daňoví poplatníci spolufinancovali kampaň Clintonové, upozornil web listu Die Welt.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Je libo technickou analýzu na 200letém grafu? Máte ji mít!Je libo technickou analýzu na 200letém grafu? Máte ji mít! 

O úrocích s trochou nadsázky, i když to tak nebylo myšleno. Zkušená technická analytička Louise Yamadaová před pár dny ve vysílání CNBC celkem suše zdůvodnila, proč výnosy amerických vládních dluhopisů vlastně musejí růst, a dodala i býčí výhled pro americké akcie. Tomu se říká tržní patriotismus.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688