Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2016 19:09:03

Investice do marihuany

Specifickou skupinou akcií na trhu jsou takzvané marihuanové akcie. Jde o společnosti, které se zabývají vývojem, výrobou a prodejem léků, jejichž účinek je dán látkami obsaženými v konopí. Nejde o nějak ucelenou skupinu akcií, což dokazuje následující graf. Akcie společnosti INSYS Therapeutics (vyznačeno zeleně) si v roce 2015 prošly prudkou rally, které ale stejně rychle otočila směrem dolů. Medical Marihuana je již dlouho v nemilosti investorů. Zdaleka nejlépe je na tom v zobrazeném časovém horizontu GW Pharmaceuticals, která svým investorům vynáší necelých 300 %:


Zdroj: FT

Osud jednotlivých společností a akcií je těžko zobecnit zejména proto, že jej určuje situace kolem konkrétního léku, respektive léků, které společnost nabízí. Investor Keith Speights poukazuje na to, že Insys Therapeutics, která je jednou z největších marihuanových firem na trhu, získala povolení pro svůj lék Syndrov červenci a odhadované maximální roční prodeje, které by měl generovat, dosahují 200 – 400 milionů dolarů. Což zní dobře, ale zároveň dochází ke znatelnému poklesu prodejů hlavního léku společnosti Subsys, takže celkový obrázek už tak povzbudivý není.

Nejlepší výhled má podle zmíněného investora GW Pharmaceuticals (chování ceny akcií tomu také odpovídá). Příčinou je i její lék Epidiolex, který je stále předmětem klinických studií. Firma jde prý slibnou cestou mnoha biotechnologických společností – zaměřuje se na vzácné choroby. Pokud by Epidiolex získal všechna povolení, mohl by podle optimistických odhadů generovat roční tržby až ve výši 3 miliard dolarů. Pesimističtější odhady ale hovoří jen o 800 milionech dolarů.

Všechny podobné společnosti tedy nakonec můžeme hodit do společného pytle v tom smyslu, že se u nich sází na jednu, či několik málo karet. Lze je tedy jen s notně zavřenými očima považovat za akcie, u kterých je třeba do úvahy brát pouze systematické riziko (citlivost na pohyb celého trhu). Jde naopak o sázky typu „buď a nebo“. Podle mne by se jim tak měl věnovat buď investor, který danému odvětví hodně dobře rozumí a má hodně pevné přesvědčení o úspěchu firmy/léku. Nebo má dobře diverzifikované portfolio, do kterého může přidávat omezené množství podobných specialit s tím, že celkové riziko se výrazněji nezmění.

Na klidu investorovi asi výrazně nepřidá ani pohled na fundament tohoto segmentu trhu. Například ona „nejslibnější“ GW Pharmaceuticals je ve fázi, kdy prodělává i na provozním toku hotovosti, o cash flow po investicích nemluvě. Na druhou stranu má rozvahu plně připravenou na překlenutí tohoto startovacího období – téměř žádné dluhy a aktiva, z nichž velkou část tvoří hotovost, jsou téměř výhradně financována vlastním jměním. Investor se tedy nemůže těšit z toho, že by firma již nějaké volné cash flow generovala (o možnosti vyplácení dividend nemluvě), ovšem určitě není ve stavu, kdy by její rozvaha trpěla.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688