Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  28.11.2016 17:00:42

Hádka na zasedání vlády o výjimky EET. Babiš je nechtěl řešit, Sobotka: nepřijatelné

Jedna z nejostřejších výměn názorů za tři roky působení kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky se odehrála v pondělí ve Strakově akademii. Důvodem byly navrhované výjimky pro Elektronickou evidenci tržeb, které prosazuje ministr financí Andrej Babiš.

O víkendu zveřejnil ministr financí Andrej Babiš dopis, kterým informuje svého vládního „šéfa“, premiéra Bohuslava Sobotku, že hodlá Sněmovně předložit návrh na změnu EET, kdy by podnikatelé s obratem 250 tisíc korun  nemuseli mít zavedeno EET, ale mohli by platit paušální daň po přihlášení na finančním úřadě. Tuto  možnost z celé republiky prozatím využívá pouze 50 podnikatelů. Sobotku to nadzvedlo ze židle a tak ostrá reakce a na sebe nenechala dlouho čekat. Na pondělním zasedání vlády proto bylo pěkně horko. Sobotka sdělil Babišovi, že „takhle se to nedá dělat“. A na twitter napsal, že jsou Babišovy návrhy pro sociální demokracii naprosto nepřijatelné. Své si přisadili také jeho straničtí kolegové Lubomír Zaorálek a Jan Mládek.

eet_twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nedostali jsme žádné argumenty pro to, abychom to podpořili. Měníme pravidla hry, když už ta hra začala. Nechceme dělat z EET trhací kalendář,“ zdůvodnil odmítavý postoj ČSSD k Babišovým návrhům Sobotka.

„Otevře to Pandořinu skříňku a nahraje to opozici,“ řekl novinářům premiér. Nelíbí se mu, že Babiš koketuje s pravicovou opozicí, která elektronickou evidenci tržeb úplně odmítá. „V tuto chvíli to znejisťuje to podnikatelské subjekty,“ řekl předseda vlády. Pozměňovací návrh na poslední chvíli podle něj také napomohou korupčnímu prostředí. Ten na svém twitterovém účtu dodal, že jen tato úprava by ministru Babišovi skrz jeho firmy „přihrála 4,5 miliardy korun. Tweet později z profilu #slaveksobotka zmizel.

„Bylo celkem správně konstatováno panem premiérem, že tato lidová tvorba poslance Babiše povede pravděpodobně k tomu, že desítky jiných poslanců předloží desítky jiných pozměňovacích návrhů a že hrozí docela nepřehledná situace při projednávání zákona,“ řekl ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Sociální demokracie si to odmítá nechat vysvětlit,“ reagoval Babiš. „Je to návrh, který se týká až třetí nebo čtvrté vlny, kadeřnice, která si nevydělá více než 250 tisíc korun ročně, když občas někoho ostříhá,“ řekl ministr financí. „Doufáme, že se nám podaří ještě sociální demokracii přesvědčit, že zvítězí pragmatismus,“ uvedl šéf ANO. Nelituje, že s návrhem přišel, bude podle svých slov bojovat o to, aby živnostníci mohli podat paušální daň. Svůj dopis premiérovi zveřejnil během víkendu na svém twitterovém účtu #andrejbabis

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688