Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.11.2016 21:31:30

25. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy zakončily zkrácený týden dalším vzestupem na nové rekordní hodnoty. Seance byla ale po čtvrtečním svátku klidnější a netradičně skončila již v 19.00 SEČ. Trh na prahu předvánoční sezóny táhly vzhůru zejména akcie maloobchodních prodejců a producentů spotřebního zboží.

Index Dow v pátek vzrostl o 0,36 % na nové zavírací maximum 19 152,14 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,39 % na nové zavírací maximum 2 213,35 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite připsal 0,34 % na nové zavírací maximum 5 398,92 bodu. Pro všechny tři indexy jsou závěrečné hodnoty zároveň absolutními maximy.

Index volatility VIX se snížil o 0,72 % na 12,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý jeden bazický bod na 2,357 %.

Index menších společností Russell 2000 stoupl již popatnácté v řadě, tentokrát se zvýšil o 0,38 % na 1 347,20 bodu. Od začátku nejdelší růstové série od února 1996 se index zvýšil o 16,4 %.

V plusu skončilo deset z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500, nejvýrazněji stouply síťové odvětví, průmyslový sektor a odvětví necyklického spotřebního zboží. Pod nulou skončilo energetické odvětví.

Americké akcie (25. listopadu 2016)
Americké akcie (25. listopadu 2016)Zdroj: Google

V odvětví spotřebního zboží, jehož dílčí index posílil o 0,8 %, se dařilo především akciím firem Coca-Cola (+1 %) a Procter & Gamble (+0,94 %). Mírně posílil také index maloobchodních prodejců a dobře si vedl i technologický sektor.

Akcie světově největšího maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (+0,56 %) přidaly zhruba šest desetin procenta, cenné papíry prodejce Macy's (-1,71 %) ale naopak ztratily téměř dvě procenta.

Společnost Adobe Systems v pátek uvedla, že Američané během čtvrtečního Dne díkůvzdání utratili v e-shopech více než 1,15 miliardy dolarů. Proti loňskému roku se celkové tržby za Den díkůvzdání zvýšily o 13,6 %, uvedla firma, jež vychází z analýzy návštěvnosti e-shopů. Tržby za zboží objednané přes mobilní zařízení dosáhly rekordních 449 milionů dolarů.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie technologické firmy Cisco Systems (+1,28 %)Coca-Coly a chemického obra DuPont (+0,97 %). V mínusu skončilo jen pět titulu, nejslabší výkon podaly cenné papíry zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-0,48 %), banky Goldman Sachs (-0,44 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,38 %).

Americké akcie (25. listopadu 2016)
Americké akcie (25. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Za celý týden Dow vzrostl o 1,51 %, S&P 500 přidal 1,44 % a Nasdaq Composite zpevnil o 1,45 %.

Americké akcie (týden do 25. listopadu 2016)
Americké akcie (týden do 25. listopadu 2016)Zdroj: Google

Americké akciové indexy stoupají od amerických prezidentských voleb v naději, že plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní, zvyšování výdajů na infrastrukturu a deregulace některých odvětví podpoří hospodářský růst USA.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson má zájem o převzetí rychle rostoucí švýcarské biotechnologické firmy Actelion. Nabízí za ni kolem 17 miliard dolarů. Agenturám Bloomberg a Reuters to sdělily informované zdroje, podle nichž se zástupci americké skupiny s vedením Actelionu již sešli. Actelion později potvrdil, že jej americký podnik oslovil.
  • Americký maloobchodní prodejce Target oznámil, že v rámci slevové akcie Black Friday registruje velmi silné tržby, a uvedl, že jeho webové stránky target.com registrují rekordní návštěvnost. Společnost začala zlevněné zboží nabízet již ve středu. Takzvaný Černý pátek je považován za start vánoční nákupní sezóny.
  • Americký internetový obchod Amazon.com jedná o koupi dubajského internetového prodejce Souq.com za zhruba jednu miliardu dolarů. Americký gigant v oblasti internetového prodeje by tak pronikl na vysoce růstový trh Blízkého východu, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb USA sestavovaný společností Markit Economics v listopadu podle předběžných údajů dosáhl 54,7 bodu (říjen: 54,8 bodu, odhad: 54,8 bodu). Kompozitní PMI dosáhl stejně jako v říjnu hodnoty 54,9 bodu.
  • SunTrust snížila doporučení na akcie Juno Therapeutics na "hold" z "buy".
  • Přeshraniční obchod Spojených států se zbožím v říjnu skončil se schodkem 62 miliard USD (odhad: -59,2 miliardy USD, září: -56 miliard USD).
  • Velkoobchodní skladové zásoby ve Spojených státech v říjnu podle předběžných dat klesly o 0,4 % (odhad: +0,3 %, září: +0,1 %).
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o 3 na 474. V předchozím týdnu se počet aktivních ropných vrtů zvýšil o 19. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 5 na 593. Oznámila to společnost Baker Hughes, která je třetím největším poskytovatelem služeb pro těžaře ropy a plynu.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Držte si klobouky, iracionální nadšení 3.0 je tu a není před ním únikuDržte si klobouky, iracionální nadšení 3.0 je tu a není před ním úniku 

Před dvěma dekádami přednesl tehdejší šéf americké centrální banky Alan Greenspan řeč, ve které varoval před "iracionálním nadšením" na americkém akciovém trhu. Dvě slova, kterými Greenspan upozorňoval na nebezpečí spojené s prudkým nárůstem cen akcií, zapomenuta nebyla, obsah jeho projevu ale jako by se obrátil v prach.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688