Research (Česká spořitelna)
Investice  |  25.11.2016 09:47:21

Za poklesem sazeb hledejte lidi respektive demografický vývoj


Ne nutně konkrétní lidi, ale demografický vývoj. Už několikrát jsme ukazovali, že tzv. rovnovážné reálné úrokové sazby výrazně poklesly. A proto centrální banky nebudou v budoucnosti zvyšovat sazby na úrovně, na které jsme byli zvyklí před Velkou recesí v roce 2008.

To také znamená, že nízké výnosy státních dluhopisů budou realitou mnohem déle, než by si nejeden investor do dluhopisů přál. Znamená to ale také, že levné financování investic a provozu bude realitou pro podniky mnohem déle, a proto jejich valuace také nemusí padat k nějakému historickému průměru.

Co je to vlastně ta rovnovážná reálná sazba? Vezmeme nominální úrokovou sazbu, odečteme od ní očekávanou inflaci a dostaneme reálnou sazbu. A rovnovážná reálná sazba zajišťuje, že úspory a investice budou vyrovnány.

Demografický vývoj je jako řeka. Během jednoho dne břeh nepodemele, ale v průběhu času se do něj dokáže pořádně zakousnout. A právě fakt, že demografie velmi postupně ovlivňuje ekonomický vývoj, tak občas (a nezaslouženě) stojí na okraji zájmu.

Nicméně to je chyba. Současné analýzy na příklad ukazují, že demografie dokáže vysvětlit výraznou část propadu rovnovážných reálných sazeb. Prodloužení doby dožití, změna v zaměstnanosti a porodnosti jen v USA vysvětlují pokles rovnovážné reálné sazby o 150 bazických bodů, tedy 1,5 procentního bodu. Analýza také ukazuje, že v následujících desetiletích nedojde k žádné výrazné změně v demografii, která by měla sílu nízkou úroveň sazeb opět zvýšit. Proto výnosy budou dlouhodobě nižší.

 

Ekonomy může zajímat i mechanismus, jakým způsobem zasáhla demografie do reálných sazeb. Tak například stárnutí obyvatel bude snižovat pracovní sílu. Silné ročníky prostě začínají odcházet do důchodu a bude klesat počet pracovníků (pokud nebudou nahrazení imigrací). Bude se tak zvyšovat v ekonomice poměr mezi množstvím kapitálu a prací, což je indikací pro nadbytek kapitálu, který ve finále povede ke snížení jeho výnosnosti, atraktivity investičních projektů a tedy i reálných sazeb. Mimo jiné i proto podniky méně investují, což je podpořeno ještě poklesem cen technologií.

Dále prodloužení délky při stejném věku odchodu do důchodu prodlužuje dobu, kterou strávíme v závislosti na důchodu. A proto si musíme více naspořit, což snižuje reálnou sazbu z druhé strany.

Dále, pokles porodnosti žen jim umožňuje budovat kariéru. Takže domácností mají vyšší příjmy a nižší výdaje, protože mají menší počet dětí. Takže domácnosti logicky rostou úspory.

Studie ukazují, že na vrub demografie jde pokles reálných sazeb ve výši cca 150 bazických bodů. Americká centrální banka snížila oficiálně svůj odhad rovnovážné sazby díky demografii prozatím o 50 bazických bodů. Pokud nemá v rukávu trumf, tedy faktor, který by měl zvyšovat reálné sazby, tak bankovní rada na dalších zasedáních bude revidovat rovnovážné sazby opět níž.

David Navrátil



Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688