Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.11.2016 09:18:37

Rozbřesk – ECB má strach z politiků, varuje zpráva dva týdny před klíčovým zasedáním

Evropská centrální banka opět varuje před nárůstem politického napětí. Nabitý evropský politický kalendář zjevně přidělává centrálním bankéřům vrásky na čele. I proto nově zveřejněná zpráva o finanční stabilitě vyznívá (jen dva týdny před klíčovým zasedáním ECB) hůře než ta předešlá.

Podle ECB právě v důsledku politické nestability narostla rizika náhlých korekcí a prudkých poklesů jednotlivých cen aktiv. ECB se obává, že řada aktiv včetně akcií a některých realitních trhů (o dluhopisech nemluvě) vypadá nadhodnoceně. Současně vzrostla korelace všech tříd aktiv a tedy i pravděpodobnost, že v případě negativních šoků mohou výprodeje probíhat souběžně na všech trzích a nadělat v bilancích finančních institucí pěkný nepořádek.

Co už ECB nezmiňuje je, že sama k takovému stavu věcí de facto přispěla. Právě program kvantitativního uvolňování (QE), prostřednictvím kterého ECB skupuje z trhu každý měsíc dluhopisy za skoro 80 miliard euro, vedl k výraznému poklesu jejich výnosů, přebíhání konzervativních investorů k jiným třídám aktiv (akcie, nemovitosti, spekulativní deriváty), a tedy i k vyšší vzájemné korelaci všech aktiv. Současně platí, že právě díky politice ECB trhy doposud nebyly moc vystrašené z rekordního nárůstu politické nejistoty (http://www.policyuncertainty.com/) a řada aktiv při střízlivém pohledu na fundamenty skutečně vypadá nadhodnoceně.

Je to trochu paradoxní situace. ECB na jednu stranu nechce, aby v reakci na rostoucí politické napětí trhy panikařily, a je ráda, že její politici dnes situaci zklidňují. Na druhé straně v nové zprávě přiznává, že přesně z toho samého důvodu začínají trhy rizika systematicky podceňovat a narůstá pravděpodobnost výraznějších korekcí a pohybů na trzích. ECB ale asi nebude ta, která by chtěla tuto korekci přímo odstartovat šlápnutím na brzdu. I proto se pravděpodobně v prosinci rozhodne trhy znovu zklidnit dalším natažením stávající měnové expanze…

FOREX

Region

Včerejší obchodování patřilo ke klidnějším. Částečnou výjimkou byl zlotý, který posiloval během dne asi o 0,4 %. Zápis z posledního jednání polského Výboru pro měnovou politiku (RPP) potvrdil, že členové RPP jsou se současným nastavením měnové politiky v podstatě spokojeni. Hlavním argumentem pro stabilitu sazeb zůstává postupný nárůst inflace. Dalšími jsou potom obavy z případného dopadu na finanční stabilitu a také omezený vliv případných nižších sazeb na reálnou ekonomiku. Zasedání sice proběhlo před zveřejněním slabých čísel (HDP 3. čtvrtletí, průmysl za říjen apod.), nicméně se zdá, že členové RPP s jistým zpomalením růstu počítali. Ponecháváme proto náš názor beze změny a i nadále očekáváme stabilitu sazeb v příštím roce.

Dnešek je v regionu bez významnějších očekávaných událostí. V Polsku sice bude zveřejněna míra nezaměstnanosti za říjen (očekává se mírný pokles), ta však zpravidla na trh nemá významnější dopad.

EUR/USD/GBP

Svátek v USA přivodil na trhu s eurodolarem poněkud klidnější obchodování. Dobrý výsledek německého indexu Ifo byl poněkud zastíněn zprávami z ECB. Na jedné straně podle nejmenovaných zdrojů (z ECB) by banka měla odložit rozhodnutí o nákupech dluhopisů do příštího roku, na straně druhé vlastní report ECB o finanční stabilitě (jež vychází 2x ročně) varoval před politickou nejistotou, kterou může přinést nadcházející hlasování. Tím je myšleno i italské referendum (4.12.), které žene italské rizikové prémie vzhůru.

Dnes bude pro eurodolar asi nejzajímavějším údajem americká obchodní bilance za říjen, která zpřesní běžící odhady pro růst americké ekonomiky za tento kvartál. Eurodolar však musí sledovat rizikové prémie na periferii eurozóny.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688