TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  24.11.2016 11:19:14

Hádka kvůli EET: Sobotka seřval Babiše, ten práskl dveřmi!

Předčasně a ve velmi dusné atmosféře včera skončila koaliční rada. Premiér Sobotka více méně vyrazil dveře s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten se zase hrdě a uraženě sbalil a odešel. Důvodem jejich sporu byla elektronická evidence tržeb EET, která startuje přesně za týden.

 

 

Sobotku pobouřilo to, s čím Babiš na jednání koalice přišel. Jen sedm dní před ostrým startem EET navrhl, aby byli z povinnosti evidovat platby vyjmuti malí živnostníci a e-shopy. Vzhledem k tomu, že EET koalice a především Babiš připravují už tři roky, je tato výjimka týden před startem systému skutečně překvapivá.

Sobotka proto na ministra financí ostře vyjel, jen co Babiš návrh přednesl. Ačkoliv je autorem EET především Babiš, je se systémem spojena i vláda a pověst a jméno premiéra i ČSSD. Teď se obává blamáže. "Ministr financí nás ujišťoval, že všechny věci jsou připraveny. Tohle mně úplně neuklidnilo, spíše mě to rozčílilo. Je to velké znepokojení, velká nejistota, jak je projekt připraven, jestli to bude vůbec od prvního prosince fungovat," uvedl Sobotka.

 

 

Babiš navrhuje, aby z povinnosti elektronicky evidovat tržby byli vyřazeni malí živnostníci, kteří nevydělají ročně více než 250 tisíc korun. Mohli by si vybrat, jestli chtějí EET nebo si dohodnout daňový paušál a pak by evidenci dělat nemuseli. Druhou skupinou, kterou chce z EET Babiš vyřadit, jsou internetové obchody. Platby e-shopů už totiž elektronické a bezhotovostní jsou. Výjimka pro internetové obchody se sice zdá logická i premiérovi, ale celkem logicky si postěžoval na fakt, že to nikoho na ministerstvu financí tři roky nenapadlo.

Ze stejného důvodu to Babiš schytává i mezi lidmi na sociálních sítích. Diskutéři si dělají legraci z toho, že na ministerstvu financí už panikaří a že vůbec není jisté, jestli se EET příští týden rozjede a bude fungovat.

Další člen koalice, lidovci, ale Babišovu návrhu opatrně přitakávají s tím, že zohledňuje malé podnikatele. Ti ale navzdory faktu, že EET startuje příští čtrvtek, ještě stále namjí jasno, zda se jich povinnost bude týkat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Čt   9:50  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688