Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.11.2016 22:21:14

23. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy začaly po mírném úvodním oslabení napravovat ztráty a středeční obchodování zakončily smíšeně. Indexy S&P 500 i Dow mírně vylepšily svá historická zavírací maxima, Nasdaq Composite lehce oslabil. Investoři sledovali řadu makrodat a zápis z listopadového zasedání FOMC.

Dow nakonec ve středu přidal 0,31 % na 19 083,18 bodu, S&P 500 vylepšil své skóre o 0,08 % na 2 204,71 bodu a Nasdaq Composite odepsal 0,11 % na 5 380,68 bodu. V rámci sektorů byla situace smíšená. Výrazněji posílila pouze odvětví průmyslu a cyklického spotřebního zboží, hlouběji v záporu zůstaly technologie nebo veřejné služby.

S&P 500 (23. listopadu 2016)
S&P 500 (23. listopadu 2016)

Členové měnového výboru americké centrální banky vyjadřovali na posledním zasedání přesvědčení, že domácí ekonomika roste dostatečně silně na to, aby to odůvodňovalo brzké zvýšení úrokových sazeb. Hlasující odhadovali jako zhruba stejně pravděpodobné, že ekonomika bude růst pomaleji, než předpovídají jejich dosavadní odhady, jako to, že bude růst rychleji. "Téměř všichni nadále soudili, že krátkodobá rizika pro naplnění ekonomického výhledu jsou zhruba vyrovnaná," uvádí se v zápisu.

Americké akciové indexy si potvrzením historických maxim nad psychologicky zajímavými úrovněmi (Dow 19 000 bodů, S&P 500 2 200 bodů) otevřely cestu k dalšímu růstu. "S&P 500 v úterý potvrdil prolomení nad 2 200, což otevřelo krátkodobý výhled až na 2 285 bodů," uvedla šéfka technických stratégů ve společnosti BTIG Katie Stocktonová.

Americký dolar ve středu vystoupil na své třináctileté maximum, když byly zveřejněny údaje o dobrých hospodářských výsledcích USA. Ty dále posílily dohady, že americká centrální banka příští měsíc a v roce 2017 zvýší úrokové sazby.

"Spekulace o prosincovém zvýšení sazeb nepřipouštějí téměř žádné pochyby," řekl agentuře Reuters Lukman Otunuga, analytik z Forex Time Ltd. "To zajistí, že dolar zůstane silný a bude pokračovat v cestě vzhůru."

Po zářijovém propadu vyskočily v minulém měsíci v USA o 0,4 % objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Další dobrou zprávou bylo také to, že se snížil počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Očekávané prosincové zvýšení úrokových sazeb by měl ještě urychlit růst inflace.

Světové ceny ropy smazaly počáteční ztráty a zůstaly v blízkosti maxim za tři týdny. Investoři sledují signály naznačující, zda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) příští týden uzavře konečnou dohodu o omezení těžby.

Počáteční pokles odpoledne zvrátila zpráva, podle níž je Irák ochoten připojit se ke snížení těžby. "To, co ztratíme na snížení produkce, získáme na výnosech z prodeje ropy. Naší prioritou je zvýšit cenu za barel ropy," řekl novinářům v Bagdádu irácký premiér Hajdar Abádí.

Brent získal za poslední týden více než deset procent a jeho cenu táhly rostoucí naděje na dohodu OPEC. Kartel se v září předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let a podrobnosti plánu by měl dojednat na zasedání 30. listopadu ve Vídni.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Členové měnového výboru americké centrální banky vyjadřovali na posledním zasedání přesvědčení, že domácí ekonomika roste dostatečně silně na to, aby to odůvodňovalo brzké zvýšení úrokových sazebPlyne to ze zápisu ze zasedání výboru na počátku listopadu.
  • Americká internetová společnost Facebook v tichosti vyvinula cenzorský software, který by měl firmě pomoci vrátit se na čínský trh. S odvoláním na současné i bývalé zaměstnance podniku, kteří si nepřáli být jmenováni, o tom informoval list The New York Times.
  • Mexická cementárna se nabídla, že dodá materiál pro stavbu zdi na hranici Mexika a Spojených států, o které hovořil budoucí americký prezident Donald Trump. Ve středu to podle španělského listu El País uvedl ředitel firmy Grupo Cementos de Chihuahua, která více než polovinu obchodu realizuje v USA a zbytek v Mexiku.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v říjnu meziměsíčně stouply o 4,8 %. Trh počítal s růstem o 1,5 % po předchozím revidovaném růstu o 0,4 % (revidováno z -0,3 %). Po očištění o dopravu objednávky vzrostly o 1 % po zářijovém revidovaném růstu o 0,2 % (revidováno z +0,1 %). Objednávky očištěné o vojenskou a leteckou techniku v říjnu vzrostly o 5,2 % po předchozím revidovaném zvýšení o 1,4 %.
  • V týdnu do 19. listopadu si v USA podalo novou žádost o podporu v nezaměstnanosti 251 tisíc lidí. V předcházejícím týdnu bylo nových žádostí 233 tisíc (revidováno z 235 tisíc), analytici očekávali tento týden 250 tisíc žádostí. Počet pokračujících žádostí o podporu byl v týdnu do 12. listopadu 2,043 milionu (odhad: 2,030 milionu, předcházející týden: 1,983 milionu).
  • USA: Index cen domů FHFA v září meziměsíčně stoupl o 0,6 % (odhad: +0,5 %, srpen: +0,7 %).
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA v listopadu podle předběžných údajů společnosti Markit vzrostl na 53,9 bodu z říjnových 53,4 bodu.Analytici očekávali setrvání ukazatele na říjnové hodnotě.
  • Prodeje nových domu v USA v říjnu klesly o 1,9 % na celoročně přepočítané tempo 563 tisíc jednotek. Trh vyhlížel 0,3% růst na 593 tisíc jednotek po zářijovém revidovaném růstu o 1,2 % na 574 tisíc (revidováno z 593 tisíc).
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 18. listopadu vzrostl o 5,5 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump naznačuje, že nehodlá přerušit vztahy se svým obchodním impériem, jak v předvolební kampani sliboval.Napsal to americký ekonomický list The Wall Street Journal. Od voleb se Trump setkal s několika svými zahraničními obchodními partnery, přestože slíbil, že svůj byznys předá dětem.

Výsledková sezóna


Držte si klobouky, iracionální nadšení 3.0 je tu a není před ním únikuDržte si klobouky, iracionální nadšení 3.0 je tu a není před ním úniku

Před dvěma dekádami přednesl tehdejší šéf americké centrální banky Alan Greenspan řeč, ve které varoval před "iracionálním nadšením" na americkém akciovém trhu. Dvě slova, kterými Greenspan upozorňoval na nebezpečí spojené s prudkým nárůstem cen akcií, zapomenuta nebyla, obsah jeho projevu ale jako by se obrátil v prach.


Velká rotace (opět) ve hře: Hurá do akcií a pryč z dluhopisů!

Velká rotace (opět) ve hře: Hurá do akcií a pryč z dluhopisů!

Akciová rally z posledních dvou týdnů v kombinaci s výprodejem dluhopisů dává vzpomenout na "velké" trendy minulosti. Od zvolení Donalda Trumpa příštím americkým prezidentem investoři lijí peníze do akciových fondů a opouštějí ty dluhopisové téměř bezprecedentním tempem.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688