Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.11.2016 19:09:04

Buffettovy akciové sázky a sprcha ropným býkům

V minulém příspěvku jsme se věnovali akciím, které upadly v nemilost Warrena Buffetta. Nyní přejdeme k těm, kterým tento investor naopak začal fandit: Podle 13F reportu ve třetím čtvrtletí tohoto roku kupoval akcie společností Visa, Philips 66 a některých velkých aerolinek.

Akcie společnosti Visa se od konce roku 2014 drží poměrně vyrovnaného růstového trendu (i když poslední dobou na síle ztrácí), u zbylých společností je to složitější. Aerolinky začaly z nejvyšší letové hladiny dosažené na počátku roku 2015 poměrně prudce klesat, ovšem v druhé polovině tohoto roku přišel znatelný obrat. Pan Buffett tedy naskakoval na trend (nebo mu sám svými nákupy trochu pomohl?). Philips 66 je nejnudnější akcií z této skupiny, protože už hodně dlouho stagnuje:


Zdroj: Financial Times

O Vise jsem zde psal před řadou měsíců, Buffett možná u této akcie sází hlavně na rostoucí počet online transakcí a následný růst tržeb a zisků této společnosti. V posledním čtvrtletí Visa zvýšila objem transakcí o 10 % a její tržby vzrostly dokonce o 19 %, takže tu nehovoříme o žádném černonulovém růstu. Vise je pak jedním z nejvýkonnějších strojků na peníze (však jsou také jejím živobytím), který v korporátním světě najdeme. Investuje totiž obvykle méně než desetinu jejího provozního toku hotovosti. Do roku 2016 tento přetlak volné hotovosti Visa mimo dividend a odkupů řešila i zvyšováním zásoby hotovosti v rozvaze. Rok 2016 přinesl prudký růst ostatních investic a odkupů.

Philips 66 se v posledních měsících stal jednou z nejvýznamnějších investic Berkshire Hathaway. Buffett podíl v této společnosti může navyšovat kvůli tomu, že jde o energetiku – chemičku, která se ovšem nezabývá těžbou. Toto zaměření jí tak z části chrání před negativními tlaky, kterým těžaři v poslední době kvůli nízkým cenám ropy a zemního plynu čelí. Tato společnost už je na tom s generováním volné hotovosti hůře v tom smyslu, že poslední dva roky proinvestovala zhruba to, co vydělala na provozu. Přesto ale vyplácela dividendy a prováděla odkupy akcií. Mohla si to ovšem bez problémů dovolit kvůli silné rozvaze a vysoké zásobě hotovosti, takže ani v tomto případě určitě nejde o sázku na společnost, která by mířila na finanční dno (o čemž se naopak dá uvažovat u některých společností, které Buffett prodával – viz předchozí příspěvek).

Buffettovy poslední investice do aerolinek byly docela intenzivně probíraným tématem. Toto odvětví totiž až donedávna nebylo oblíbencem investorů i přesto, že mu prospívají nižší ceny ropy a paliv. Buffett ale v posledním čtvrtletí koupil akcie společností American Airlines, Delta i United Continental. Nepůjde tedy o nějakou selektivní hodnotovou sázku, ale o víru v zotavení celého odvětví. Co se týče cen akcií to zatím vychází (viz graf). Podle IATA je nyní letecké palivo o 5,5 % levnější než před rokem a aerolinky by měly díky tomu letos vcelku uspořit asi 21 miliard dolarů. Možná, že až tak jednoduché vysvětlení tohoto kroku je.

Pokud si dáme velkou část této skládačky dohromady, pro ropné býky nevyznívá moc povzbudivě: Buffett kupuje „netěžící“ Philips 66, prodává Suncore a kupuje aerolinky. Možná, že investor k této strategii dospěl po shlédnutí podobného grafu, jaký jsem zde před časem prezentoval já (viz níže). Ukazuje náklad těžby v jednotlivých regionech/typech těžby a je z něj zřejmé, že po překročení hranice cca 50 dolarů za barel začíná být ziskový obrovský objem těžby. Jinak řečeno, pro další významné překročení této cenové úrovně by musel přijít velký poptávkový skok. A k němu se zatím v globální ekonomice moc neschyluje.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688